Universiteit van Amsterdam

Face to face noodzakelijk bij ethische issues


Promotie Communicatiewetenschap

woensdag 11 april, 12.00 uur
Wanneer kan men gebruikmaken van e-mail, chat of video-conference en wanneer is het noodzakelijk om elkaar 'in het echt' te ontmoeten? Caroline Nevejan concludeert in haar proefschrift dat het noodzakelijk is om elkaar in het echt te ontmoeten wanneer het gaat om issues die ethische implicaties hebben. Bij innovatie en evaluatie is dit bijvoorbeeld het geval. Nevejan analyseert twee networked events: 'The Galactic Hacker Party' en het 'Seropositive Ball', die in 1989 en 1990 in Paradiso plaatsvonden. Tijdens deze driedaagse conferenties ontmoetten mensen elkaar in levende lijve (natural presence) of via internet en andere media (mediated presence), waarbij de aanwezigheid van anderen wordt waargenomen (witnessed presence). Nevejan argumenteert dat presence een fenomeen is dat ons in staat stelt te handelen in het belang van overleven en ons welzijn te bevorderen. Het handelen in het belang van overleven en welzijn is ook de bron voor de ethische houding die noodzakelijk is om samenleven met andere mensen mogelijk te maken. Mediated presence kan 'vitale informatie' genereren. Telefoon, internet of andere media stellen ons in staat om tijd en plaats te overstijgen en ze dragen bij aan de taal en de concepten die mensen onderling delen. Toch is deze bijdrage beperkt; de context wordt voornamelijk bepaald door de connectie zelf en is afhankelijk van het vertrouwen dat wordt gesteld in de context waarin zij functioneert. Daarbij is 'de staat van zijn', de natural presence, van de betrokken mensen uiteindelijk bepalend voor wat er wel of niet gebeurt. In natural presence kan de 'sense of presence' worden gemaximaliserd op alle bewustzijnsniveaus en is de kennis en het inzicht in wat goed is voor overleven en welzijn daarom het grootst. Nevejan ontwikkelt uiteindelijk een vierdimensionaal model, YUTPA, waarin de relatie tussen tijd, ruimte, handeling en de ander wordt belicht in de verschillende communicatiemiddelen. Met dit model legt ze een relatie tussen de vormen van aanwezigheid en de vormen van vertrouwen die al dan niet kunnen ontstaan. C.I.M. Nevejan: Presence and the Design of Trust. Promotor is prof. dr. C.J. Hamelink.
Locatie: Aula van de UvA, Singel 411, Amsterdam. Zie ook: www.nevejan.org (voor het downloaden van het proefschrift) en www.being-here.net (experimentele omgeving voor het ontsluiten van het proefschrift).

Meer informatie over de items in deze agenda kunt u krijgen bij de afdeling Persvoorlichting, tel. 020 - 525 2695, e-mail: persvoorlichting@uva.nl. Met vragen over plechtigheden Geneeskunde kunt u contact opnemen met AMC Voorlichting, tel. 020 - 566 2929.