Waterschap Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden


Waterschap in gesprek met inwoners over waterbeheer

Informatieavond over watergebiedsplan Tussen Kromme Rijn en Amsterdam-Rijnkanaal op 11 april 2007

30 -03-2007 - Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden organiseert op woensdag 11 april 2007 een informatieavond over het watergebiedsplan voor het gebied tussen Kromme Rijn en Amsterdam-Rijnkanaal, in De Roskam, Plein 25 in Houten. De avond duurt van 20.00 tot 22.00 uur. De zaal gaat open om 19.30 uur.
Op deze avond horen we graag de mening van mensen uit het gebied over de koers van het watergebiedsplan met betrekking tot de aan- en afvoer van water en de voorgenomen veranderingen van oppervlaktewaterpeilen.

Het waterschap organiseert na de gebiedsavond nog aparte bijeenkomsten voor de direct belanghebbenden over de aanpassing van watergangen en kunstwerken per deelgebied. Het gebied wordt begrensd door Houten en Wijk bij Duurstede en de Kromme Rijn en het Amsterdam-Rijnkanaal

Knelpunten in het gebied

De grondwaterstanden in het plangebied zakken in de zomer diep weg, vanwege wegzijging naar het Amsterdam-Rijnkanaal. Hierdoor is beregening nodig om schade in de landbouw te voorkomen. Een ander knelpunt is dat het watersysteem niet gedimensioneerd is op de aanvoer van water voor nachtvorstbestrijding in de fruitteelt.

Verder liggen er ecologische ambities voor het plangebied vanuit de Europese Kaderrichtlijn Water. Dit betekent dat - waar mogelijk - natuurvriendelijke oevers moeten worden aangelegd. Deze zijn nu nog niet in het landbouwgebied aanwezig.

Koers watergebiedsplan

Het watergebiedplan bestaat uit een peilbesluit met daarin de voorstellen voor de in te stellen oppervlaktewaterpeilen en peilgebieden. Het waterschap gaat deze peilen zo vaststellen dat een goed waterbeheer voor alle functies geregeld wordt. Het ontwerp-watergebiedsplan zal ook maatregelen gaan omvatten die nodig zijn om, naast de waterafvoer, óók de aanvoer van water voor nachtvorstbestrijding te faciliteren voor het fruitareaal zoals dat nu in het gebied aanwezig is. Daarbij houden we rekening met ontwikkelingen zoals die plaats vinden in het kader van de Ruilverkaveling met Administratief Karakter Kromme Rijn. Daarnaast willen we - aansluitend op het ontwerp-watergebiedsplan - afspraken maken met de agrarische sector over de wijze waarop kan worden omgegaan met toekomstige knelpunten, door veranderingen in het fruitareaal (zowel verplaatsing als uitbreiding). Hiervoor wordt een apart project opgestart. Tot die tijd verleent het waterschap geen nieuwe vergunningen voor nachtvorstbestrijding. Verder zijn we van plan natuurvriendelijke oevers en faunapassages aan te leggen binnen de huidige natte ecologische verbindingszones. Dat zijn de rivier de Kromme Rijn en de Caspargouwsewetering. Ook worden de mogelijkheden bekeken om natuurvriendelijke oevers aan te leggen in de primaire watergangen in het landbouwgebied. Wellicht is dat te combineren met maatregelen die nodig zijn om de wateraanvoer en de waterafvoer beter te regelen.

Meer informatie?

Voorafgaand aan de gebiedsavond verschijnt de derde nieuwsbrief. Deze nieuwsbrief kunt u vanaf begin april downloaden van onze site