De pers draaide door

De Leeuwarder Courant in de WOII

Op woensdag 11 april wordt om 19.30 uur in het Verzetsmuseum Friesland / Fries Museum de website `Depersdraaidedoor' gepresenteerd. Wilfried de Pree, voorzitter van Stichting Je Maintiendrai Fonds, neemt dan het eerste exemplaar van de gelijknamige cd in ontvangst en opent de bijbehorende tentoonstelling `De pers draaide door. De Leeuwarder Courant in de Tweede Wereldoorlog'. Website, cd en tentoonstelling zijn het resultaat van een samenwerkingsproject van Stichting Digitaal Archief Leeuwarder Courant, Tresoar, Leeuwarder Courant en Verzetsmuseum Friesland.

Website en cd

Binnenkort is het mogelijk om de Leeuwarder Courant digitaal te raadplegen. Alle exemplaren van de krant, vanaf 1752, worden gedigitaliseerd en hiermee wordt een bron aan informatie ontsloten voor een groot publiek. Speciaal voor de periode 1940-1945 is er een tweede site gemaakt met daarop een selectie van het kleine en grote oorlogsnieuws uit de Leeuwarder Courant van die jaren. Op die manier kan snel een beeld verkregen worden van nieuwsfeiten over bijvoorbeeld zeilwedstrijden, vervoer, verduistering, schaarste en distributie. Naast dit dagelijks leven is er natuurlijk ook aandacht voor thema's als verzet (illegale pers), collaboratie en vervolging.

Bij alles is de inhoud van de Leeuwarder Courant uitgangspunt. Hoe schreef de krant over oorlogshandelingen, hoe voltrok zich het dagelijkse leven en wat was daarvan in de kolommen van de Leeuwarder Courant terug te vinden? De site wordt aangevuld met waardevol historisch materiaal, foto's, affiches, documenten, evenals een groot aantal persuitingen uit de collecties van het Verzetsmuseum Friesland en Tresoar. Om volledig toegang te krijgen tot de site moet een cd worden aangeschaft. De cd, met daarop de toegangscode tot de website, is verkrijgbaar bij boekhandels, in de museumwinkel van het Fries Museum / Verzetsmuseum Friesland, maar is ook digitaal te bestellen via www.depersdraaidedoor.nl. De kosten bedragen EUR 14,95.

Speciaal voor groep 7 en 8 van het basisonderwijs is bij de site een digitale lesbrief gemaakt. De lesbrief laat leerlingen op een gevarieerde manier kennis maken met uniek bronnenmateriaal en maakt de website op een prettige manier voor kinderen toegankelijk.

Alle basisscholen in de provincie hebben ondertussen een gratis exemplaar van deze cd ontvangen en kunnen aan de slag met de bronnen en het lesmateriaal.

Tentoonstelling

Door de presentatie van vele authentieke bronnen, kranten, foto's, affiches en documenten geeft de tentoonstelling `De pers draaide door' een aanvullend beeld op de website. Alle in de expositie getoonde bronnen zijn op de website terug te vinden. Bij de samenstelling is er voor gekozen om een beperkt aantal thema's te laten zien. De keuze is gevallen op de volgende onderwerpen: de meidagen 1940, de krant, illegale pers, propaganda, sport, luchtoorlog, advertenties, schaarste en vrije tijd. Hiermee geeft de expositie een doorsnede weer van de informatie die op de website terug te vinden is. De thematische presentaties worden als collages gepresenteerd. Naast de authentieke bronnen is er bij elk paneel een computer gezet, waarop de bezoeker in het museum de site kan raadplegen. Schoolgroepen die het Verzetsmuseum Friesland bezoeken tijdens de maanden april, mei en juni worden meegenomen door de tentoonstelling. Hiermee hopen we de leerlingen in de klas met behulp van de site en in het museum met behulp van de tentoonstelling kennis te laten maken met de geschiedenis van de Tweede Wereldoorlog in het algemeen en de rol van het nieuws in het bijzonder.

De tentoonstelling `De pers draaide door. De Leeuwarder Courant in de Tweede Wereldoorlog' is te zien tot en met 16 september 2007. De website, cd en de tentoonstelling zijn mogelijk gemaakt met behulp van bijdragen van onder andere Stichting Friesland 40-45, Stichting Sneek 40-45, Old Burgerweeshuis en Sint Anthony Gasthuis.

Informatie:

Voor informatie over de website en de cd kunt u contact opnemen met Eddy van der Noord, projectleider van de Stichting Digitaal Archief Leeuwarder Courant, tel. 058 - 284 50 10, archief@sdalc.nl.

Voor meer informatie over de tentoonstelling `De pers draaide door. De Leeuwarder Courant in de Tweede Wereldoorlog' kunt u contact opnemen met Hans Groeneweg, hoofd Verzetsmuseum Friesland, tel. 058
- 212 01 11, e-mail h.groeneweg@friesmuseum.nl, of met Paul Klarenbeek, hoofd marketing & communicatie Fries Museum, tel. 058 - 255 55 10 / mobiel 06 - 11 95 04 72, e-mail
p.klarenbeek@friesmuseum.nl

Openingstijden Verzetsmuseum Friesland

dinsdag t/m zondag: 11.00 - 17.00 uur

woensdag gratis entree

Bezoekadres: Turfmarkt 11, Leeuwarden. Postbus 1239, 8900 CE Leeuwarden

Algemeen telefoonnummer Verzetsmuseum: 058 - 212 01 11, email info@verzetsmuseum.nl

Het Verzetsmuseum Friesland maakt deel uit van het Fries Museum.