Gemeente Den Haag

Datum
4 april 2007

Den Haag eerste 'Millennium Gemeente' van Nederland

Op 11 april zal Den Haag worden uitgeroepen tot eerste 'Millennium Gemeente' van Nederland tijdens de conferentie "Wethouder, waarom doen we dit?" Publieke betrokkenheid bij de Millenniumdoelen en gemeentelijke internationale samenwerking. De conferentie is in Nederland de start van de mondiale campagne "Millennium Gemeente". Deze campagne moet leiden tot brede gemeentelijke politieke steun voor de Millenniumdoelen en tot betrokkenheid onder de bevolking.

Een van de actiepunten is Nederlandse gemeenten tot 'Millennium Gemeente' uit te roepen. Daarvoor is een speciaal verkeersbord ontworpen dat bij de gemeentegrens kan worden opgehangen. Het bord wordt op 11 april tijdens de conferentie onthuld.

Het gaat om de volgende acht millenniumdoelen van de Verenigde Naties:

Extreme armoede en honger zijn uitgebannen; Alle jongens en meisjes gaan naar school; Mannen en vrouwen hebben dezelfde rechten; Kindersterfte is sterk afgenomen; Minder vrouwen sterven door zwangerschap; De verspreiding van ziektes als AIDS en malaria is gestopt; Er leven meer mensen in een duurzaam leefmilieu; Er is meer eerlijke handel, schuldverlichting en hulp.

De gemeente Den Haag is op tal van deze terreinen actief via internationale organisaties als Eurocities, UCLG en samenwerkingsverbanden in landen als Nicaragua en Suriname. Daarmee draagt Den Haag bij aan de mondiale campagne voor het behalen van de millenniumdoelen.

Voor nadere informatie (uitsluitend voor de redactie): Directie Voorlichting en Externe Betrekkingen, Gerben v.d. Berg, tel. 070 - 353 2032

GvdB/CL/07/63