Technische Universiteit Delft

Duurzaam terugkijken
door M&C

Promotie van dhr. J.N. Quist: "Backcasting for sustainable future: the impacts after 10 years"

11 april 2007 | 12:30 uur
plaats: Aula TU Delft

De heer ir. J.N. Quist | ingenieur in de moleculaire wetenschappen, Nederland
promotors | Prof.dr.ir. W.A.H. Thissen (TBM) en prof.dr. P.J. Vergragt (em.hgl. 2003 IO)

Backcasting for sustainable future: the impacts after 10 years Duurzame ontwikkeling vergt systeeminnovaties en transities. Een aanpak die in toenemende mate gebruikt voor het verkennen van duurzame toekomstbeelden en systeeminnovaties is backcasting. De kern van backcasting bestaat uit het terugkijken vanuit een wenselijk duurzaam toekomstbeeld. Sinds de jaren negentig hebben in Nederland talloze partijen actief deelgenomen aan backcasting-experimenten. Duurzame toekomstbeelden zijn daarbij uitgewerkt en onderzocht wat betreft milieuwinst, sociaaleconomische perspectieven en de stappen die (nu al) gezet kunnen worden in een gewenste duurzame richting. Maar wat is tien jaar later het effect van dergelijke backcasting-experimenten?

`Backcasting for a sustainable future: the impact after 10 years' is het eerste boek waarin systematisch de doorwerking is onderzocht van backcasting-experimenten 10 jaar na dato. Het bevat drie casussen over:

1. Vleesvervangers en Novel Protein Foods (NPF) voor een transitie naar eiwitconsumptie uit niet-dierlijke bronnen;
2. Duurzaam Voedselgebruik in Huishoudens (DVH); en
3. Meervoudig Duurzaam Landgebruik (MDL) in landelijke gebieden waarbij functies zoals landbouw, waterbeheer, recreatie, landschap en natuurbeheer gecombineerd worden op hetzelfde grondoppervlak.

Het onderzoek dat in de dissertatie beschreven wordt laat zien dat participatieve backcasting leidt tot substantiële follow-up en spin-off bij bedrijven, onderzoek, de overheid en maatschappelijke organisaties, maar niet altijd. Als substantiële follow-up en spin-off optreden, spelen de toekomstbeelden een belangrijke rol. De toekomstbeelden fungeren als Leitbild en ijkpunt voor betrokken partijen, maar evolueren ook. De mate van follow-up en spin-off is afhankelijk van de wijze waarop het backcasting-experiment is opgezet en uitgevoerd. Het aantal toekomstbeelden, de participatievorm, de aanwezigheid van een `visiekampioen' en de mate waarin gezamenlijk geleerd door betrokken partijen zijn hierbij belangrijk.

Meer informatie?
Voor inzage in proefschriften van de promovendi kunt kijken in de TU Delft Repository op: repository.tudelft.nl. TU Delft Repository is de digitale vindplaats van openbare publicaties van de TU Delft. Proefschriften zullen binnen een paar weken na de desbetreffende promotie in de Repository te vinden zijn.

Laatst gewijzigd: 04 april 2007