05.04.2007 / 14:20 / Rubriek: Binnenland / Organisatie: Vng

Vng

Minister Koenders, lokale bestuurders en Millenniumdoelen

'Wethouder, waarom doen we dit?' is de titel van de conferentie over Millenniumdoelen, die VNG International en de gemeente Den Haag op woensdag 11 april 2007 in Den Haag organiseren. De kort geleden aangetreden minister voor Ontwikkelingssamenwerking Bert Koenders zal tijdens dit congres uitvoerig in gesprek gaan met de deelnemers, voornamelijk lokale bestuurders, ambtenaren en vertegenwoordigers van lokale groepen voor ontwikkelingssamenwerking. Deze dialoog past in de kabinetsaanpak om gedurende 100 dagen 'het land in te gaan'.

Het congres over publieke betrokkenheid bij de Millenniumdoelen en gemeentelijke internationale samenwerking wordt gehouden in 'Concordia', Hoge Zand 42 te Den Haag. Ontvangst is vanaf 12.30 uur, om 13.00 uur begint het plenaire deel met een inleiding van burgemeester van Den Haag en VNG-voorzitter Wim Deetman. Na de dialoog van minister Koenders met de zaal spreken Henny Helmich, directeur van de Nationale Commissie voor internationale samenwerking en Duurzame Ontwikkeling (NCDO) en wethouder Gon Mevis van Tilburg. Vervolgens vinden er drie workshops plaats.

Deze conferentie is de aftrap van de VNG-campagne 'Millennium Gemeente'. Deze wil gemeenten ondersteunen in hun aandacht voor het bereiken van de Millenniumdoelen. Ze sluit aan op initiatieven op mondiaal, Europees en nationaal niveau. Gemeenten zal in een folder worden gevraagd zich uit te spreken over de Millenniumdoelen en zich zelfs als 'Millennium Gemeente' aan te wijzen, compleet met aanduidingsbord bij het binnenrijden van de gemeente.

Achtergrond over de Millenniumdoelen:

In 2000 hebben de regeringsleiders van 189 landen, waaronder Nederland, afspraken gemaakt om voor 2015 de armoede in de wereld aan te pakken. Zo moeten honger en ziektes teruggedrongen worden, en moeten alle kinderen naar school. Deze internationale afspraken zijn vastgelegd in acht concrete, meetbare doelen. Dit zijn de millenniumdoelen. Het nieuwe Kabinet heeft in het coalitieakkoord vastgelegd de inzet voor de millennium-doelen de komende jaren te willen verhogen. De internationale koepelorganisatie van lokale besturen United Cities and Local Governments (UCLG) heeft in 2005 de 'Local Government Millennium Declaration' aangenomen en de 'Millennium Cities and Towns Campaign' gelanceerd. De Europese koepelorganisatie van lokale besturen en regio's CEMR zet zich hier op Europees niveau voor in en in september 2005 hingen 100 Nederlandse gemeenten een banier op met de tekst 'Armoede de wereld uit. De gemeente steunt de VN-Millenniumdoelen'.