Gemeente Castricum

Huisbezoek ouderen moet wensen en problemen in beeld brengen

Op woensdag 11 april geeft wethouder Hommes het officiële startsein voor de hervatting van het project "preventief Huisbezoek". De vrijwilligers die actief zijn in dit project ontvangen die middag uit zijn handen de identiteitspasjes.

De gemeente wil dat ouderen zo lang mogelijk zelfstandig kunnen blijven wonen. Maar door de individualisering van de maatschappij ligt eenzaamheid bij ouderen op de loer. Het is daarom van belang voor de gemeente om een goed beeld te hebben van de leefsituatie van de ouderen. Met bezoeken aan ouderen kunnen problemen - en wensen - beter in kaart worden gebracht.

Daarnaast wil de gemeente inwoners in de leeftijd van 75 jaar en ouder informeren over allerlei voorzieningen voor ouderen. Dat kunnen voorzieningen zijn die de gemeente zelf aanbiedt of die wordt aangeboden door instellingen/organisaties die werkzaam zijn in de gemeente. Er blijkt namelijk een aanzienlijk aantal ouderen te zijn die niet weten waar ze hulp kunnen krijgen en van welke voorzieningen ze gebruik kunnen maken. Daarnaast zijn er mensen die zich simpelweg generen om hulp van anderen in te roepen. Ook over de nieuwe wet WMO (Wet Maatschappelijke Ondersteuning) bestaan vaak nog vragen.

2000 brieven

Iedere zelfstandig wonende oudere van 75 jaar of ouder in de kernen Castricum en Bakkum ontvangt thuis een brief, waarin het doel van het bezoek wordt uitgelegd. De ouderen - ruim 2000 in totaal - worden niet allemaal tegelijk aangeschreven; de aanschrijvingen worden verspreid over 2007. In de brief wordt gevraagd of zij het bezoek van een vrijwilliger bij hen thuis op prijs stellen. Zij kunnen daarop kosteloos reageren richting gemeente. Kort daarna wordt telefonisch contact met de oudere opgenomen en een afspraak gemaakt voor het huisbezoek.

Seniorenvoorlichters

Speciaal voor dit bezoekproject zijn vrijwilligers opgeleid. Deze `Seniorenvoorlichters' vertellen tijdens die bezoeken de ouderen waar zij hulp voor uiteenlopende zaken kunnen aanvragen, of daarover informatie kunnen krijgen. Dit kan variëren van huishoudelijke hulp tot rouwverwerking, van het aanvragen van een invalidenparkeerkaart tot informatie over aanleunwoningen, en van een bibliotheekabonnement tot huursubsidie. Om zich te kunnen identificeren bij de doelgroep, zijn identiteitspasjes vervaardigd. De vrijwilligers ontvangen die pasjes op 11 april uit handen van wethouder Hommes.

De vrijwilliger maakt een verslag, geeft aan op welke terreinen extra ondersteuning gewenst is en rapporteert dit aan de coördinator van het project, die vervolgens zorgt voor de juiste verwijzingen. Dit uiteraard alleen als de bezochte persoon daadwerkelijk meer informatie wil over voorzieningen of ermee in contact wil komen.

Eerdere ervaringen
In de voorbereidingen voor het project is gebruikgemaakt van de ervaringen van een zelfde project dat in de periode 2004-2006 is gehouden in de kernen Akersloot en Limmen. Ook toen heeft de gemeente samengewerkt met de Stichting Welzijn uit Limmen, Akersloot en Castricum.