Gemeente Soest

Sprekers bekend maaschappelijke discussie De Eng

Datum: 05/04/2007

Op woensdag 11 april 2007 vindt de eerste bijeenkomst plaats inzake de maatschappelijke discussie over de toekomst van De Eng. De bijeenkomst vindt plaats in de raadzaal van het gemeentehuis en begint om 19.30 uur. Thema is: de historie van De Eng tot en met het heden.

Eerste spreker is de heer Pieter Augustinus, woonachtig in Soest en voorzitter van IVN afdeling Eemland. Zijn laatste functie was die van hoogleraar in Fysische Geografie aan de Universiteit Utrecht. De heer Augustinus zal vooral ingaan op het ontstaan van De Eng.

De heer Theo Spek werkt als historisch geograaf en bodemkundige bij de Rijksdienst voor Archeologie, Cultuurlandschap en Monumenten te Amersfoort en is daarnaast hoogleraar Landschapsgeschiedenis aan de Rijksuniversiteit Groningen. In 2004 is hij gepromoveerd op een 1100 pagina's tellend proefschrift over de geschiedenis van het Drentse esdorpenlandschap. In zijn bijdrage komt de culturele geschiedenis van het essenlandschap (waartoe ook De Eng behoort) van de afgelopen 1.000 jaar aan de orde.

De heer Wim Wiersinga is werkzaam bij het Ministerie van LNV. Via een extern adviesbureau heeft hij onder andere gewerkt aan de toekomstvisie voor de Doesburger Eng in de gemeente Ede. De heer Wiersinga zal spreken over de flora en fauna op en rond De Eng.

De avond wordt afgesloten door de heer Paul Haagen. Hij is medewerker bij de gemeente Soest, afdeling Planologie en Bouwen en zal ingaan op de huidige ruimtelijke status van De Eng, zoals dat o.a. blijkt uit het geldende bestemmingsplan.

De bijeenkomst wordt geleid door Rien Hilhorst, een geboren en getogen Soester. Hij is momenteel leider van een project rondom de in Ede gelegen Doesburger Eng, waarbij agrariërs, bewoners en omwonenden in nauwe samenspraak met de gemeente een toekomstvisie voor het gebied hebben opgesteld.

De maatschappelijke discussie wordt vervolgd op woensdag 25 april 2007 en heeft dan als thema: belangen. Deze avond wordt ingevuld door groeperingen of organisaties die belangen hebben bij of belangstelling hebben voor De Eng. Groeperingen krijgen de gelegenheid om de belangen of de positie te belichten, waarna er een discussie kan volgen. Voor nadere informatie kunt u contact opnemen met de griffier van de gemeenteraad Rien van Vliet, tel. 035-6093492.

De discussie wordt ondersteund door een fototentoonstelling in de hal van het gemeentehuis gedurende de maand april en door twee wandelingen over de Eng, op maandag 16 en maandag 23 april 2007. De wandelingen beginnen om 19.00 uur bij het bezoekerscentrum van De Windhond en u kunt zich hiervoor opgeven per e-mail (vliem@soest.nl) of telefonisch: 035-6093492.