Gemeente Hardenberg

F-16 straaljagers oefenen 11 april boven Overijssel

In het gebied tussen Rheezerveen en Hardenberg wordt op woensdag 11 april 2007 tussen 20.00 en 22.00 uur een oefening gehouden waarbij straaljagers van de Koninklijke Luchtmacht en militairen van het Commando Landstrijdkrachten betrokken zijn. De F-16 straaljagers zijn afkomstig van de Brabantse Vliegbasis Volkel waar, op dat moment, een basisoefening aan de gang is.

De training op 11 april bestaat uit een oefening rondom Rheezerveen waarbij vliegtuigen luchtsteun verlenen aan landmachttroepen. Vanaf hun positie begeleiden landmacht militairen de F-16s met behulp van radio naar fictieve doelen op de grond. Naast training voor F-16 vliegers, worden dus tevens deze landmacht Forward Air Controllers in de praktijk opgeleid in het begeleiden van de vliegtuigen van de Koninklijke Luchtmacht.

De oefening dient ter voorbereiding op een gezamenlijke inzet van de eenheden van het Commando Landstrijdkrachten en het Commando Luchtstrijdkrachten. De oefeningen vinden veelal overdag plaats, maar training bij duisternis is zeker zo noodzakelijk. Er wordt gevlogen in een scenario dat de praktijk, zoals bijvoorbeeld in Afghanistan, zo veel mogelijk benaderd.

Straalgevechtsvliegtuigen onderschrijden de minimum vlieghoogte niet om de overlast voor de omgeving tot een minimum te beperken.