Johanna ter Steege opent Filmmuseum Biënnale 11 april

10.04.2007 / 14:48 / Rubriek: Binnenland / Organisatie: Filmmuseum

Filmmuseum

Johanna ter Steege opent Filmmuseum Biënnale
Derde editie tweejaarlijks filmfestival, 11 t/m 15 april 2007

Op woensdag 11 april opent internationaal gevierd actrice Johanna ter Steege de Filmmuseum Biënnale. Johanna ter Steege werkte met uiteenlopende internationale regisseurs als Robert Altman en Philippe Garrel en acteerde in films met Glenn Close en Jean-Pierre Léaud.
Het festival gaat van start in het Muziekgebouw aan .t IJ met de vertoning van The Floor Below, een Amerikaanse stille-filmkomedie uit 1918 van C.G. Badger met comédienne Mabel Normand in de hoofdrol.

The Floor Below werd als verloren beschouwd totdat het Filmmuseum een kopie vond in de nalatenschap van een Nederlandse verzamelaar. De door het Filmmuseum gerestaureerde kopie van The Floor Below beleeft tijdens de openingsavond van de Biënnale zijn wereldpremière, onder begeleiding van een nieuwe score van zangeres/muzikant/componist Fay Lovsky.

Tijdens de derde editie van de Filmmuseum Biënnale, van 11 t/m 15 april, trekken de schatten van de (vroege) filmgeschiedenis voorbij, van live muzikale begeleiding voorzien door Fay Lovsky, Corrie van Binsbergen en andere klassieke ensembles, hedendaagse componisten en bands. Op het programma staan ook klassieke geluidsfilms en seminars. Artists in focus zijn experimentele filmmakers Paul en Menno de Nooijer, speciale gast is het Österreichisches Filmmuseum.

De vertoningen vinden plaats in het Filmmuseum, het Muziekgebouw aan 't IJ, Paradiso, De Duif en Tuschinski (Amsterdam). Met deze nieuwe beleving van klassieke en stille films op bijzondere locaties wil het Filmmuseum de aandacht voor de filmgeschiedenis vergroten en het belang van filmrestauratie onderstrepen.

Voor uitgebreide programma-informatie en een vertoningsoverzicht van de Filmmuseum Biënnale zie www.filmmuseum.nl/biennale.