Ingezonden persbericht


Pers-invitatie/aankondiging
10-04-2007 - Amsterdam

Eindelijk zicht op samenwerking tegen woonfraude
Concrete toezeggingen Minister Vogelaar aan G4 verwacht

Minister Ella Vogelaar (Wonen, Wijken en Integratie) zal woensdag 11 april, tijdens het Praktijkcongres Aanpak Woonfraude in de Amsterdamse Beurs van Berlage, ingaan op de G4-brief inzake onrechtmatige bewoning. De brief is een wensenlijst van de G4, om woonfraude effectief aan te pakken. De minister zal op minstens vier punten uit de brief concreet ingaan.

Het betreft - ten eerste - de bestuurlijke boete - om woonfraude met een lik-op-stuk-aanpak te bestrijden. Het tweede punt is de tewerkstellingsvergunning - om illegale huisvesting in de seizoensarbeid via werkgevers aan te pakken. Ten derde gaat het om de mogelijkheden voor uitwisseling van gegevens tussen gemeenten en woningcorporaties te verruimen, ontwikkeld met de VNG. Tevens zal de minister ingaan op VVE-koepels, een constructie waarbij verenigingen van eigenaren zich aansluiten bij een koepel, die ook juridisch aanspreekbaar is op misstanden. Het is ten tijde van het uitbrengen van dit bericht nog onduidelijk op welke punten de minister de G4 in welke mate tegemoet zal komen. Vorige week heeft de minister nauw overleg gehad met minister Hirsch Ballin van justitie over deze punten. Het vermoeden bestaat dat ze met concrete toezeggingen zal komen. Wethouders volkshuisvesting Tjeerd Herrema (Amsterdam) en Marnix Norder (Den Haag) zullen tijdens het congres, in de middag, direct ingaan op de speech en mogelijke toezeggingen van de minister inzake de G4-brief.

Dagvoorzitter Fons de Poel zal met name Tjeerd Herrema - die in Amsterdam een no-nonsense aanpak voorstaat bij de aanpak van woonfraude, hierover aan het woord laten. Toezeggingen van de minister op het gebied van de bestuurlijke boete en de uitwisseling van gegevens zijn in voor de gemeente Amsterdam en de Dienst Wonen cruciaal. Voor de Haagse wethouder Marnix Norder speelt de tewerkstellingsvergunning en het samenvoegen van VVE's in koepels.

Nooit eerder kwamen zoveel ervaringsdeskundigen op het gebied van woonfraude bijeen als morgen in de Beurs van Berlage. Doel van de dag is het identificeren van "Best Practices". Het ministerie van VROM presenteert haar onderzoek over onrechtmatige bewoning in 50 gemeenten. Hieruit blijkt onder meer dat gemeenten en corporaties nog vaak ad hoc en langs elkaar heen werken.

Uit de gepresenteerde onderzoeken zal blijken dat Amsterdamse corporaties effectief zijn in de aanpak. Dit sluit aan bij het feit dat onrechtmatige bewoning (illegaal onderhuur, crimineel gebruik van woningen etc.) in de hoofdstad het grootst is. De schatting ligt ongeveer op 10% van de sociale huurwoningen, ongeveer 20.000 woningen. Uit een inventarisatie van de Amsterdamse Federatie van Woningcorporaties blijkt dat in 2006 ruim 1500 corporatiewoningen beschikbaar zijn gekomen voor de verhuur dankzij de intensieve aanpak van onderhuur. Dat maakt directeur Hans van Harten morgen bekend.

Doel van het congres is te komen tot een landelijke samenwerking op het gebied van woonfraude bestrijding. Het initiatief is van Dikaion - een Amsterdams bureau dat een succesvolle methode van woonfraudebestrijding heeft ontwikkeld- en de Amsterdamse Federatie van Woningcorporaties. Gesteund door; VROM, de SEV en de Gemeente Amsterdam zullen de 'best practices' van 10 jaar woonfraudebestrijding aan de orde komen. Uitkomst van het congres zou kunnen zijn dat een landelijk expertisecentrum wordt opgericht. Daarmee zouden alle gemeentes kunnen profiteren van kennis op gebied van woonfraudebestrijding die al lang voorhanden is. Zodat kleinere maar ook grote gemeenten van elkaars kennis en successen kunnen profiteren. Om zo de verstopte woningmarkt vlot te trekken.
---



Ingezonden persbericht