Gemeente Schiedam


April

Combikaartjes handig voor het gebruik van de Schiedamse parkeergarages

11 april 2007

Parkeren in de Schiedamse garages is gemakkelijker en goedkoper dan menig automobilist denkt. Het systeem van verlichte borden in de binnenstad verwijst vlot naar een overdekte plek, die voordeliger is dan het stallen bij een parkeermeter op straat. Bovendien bestaan er z.g. combikaartjes. Dat zijn gewone uitrijkaartjes maar dan met korting of zelfs helemaal gratis. Hieronder een aantal tips om Pienter te Parkeren in het centrum van Schiedam.

De gemeente Schiedam stimuleert het parkeren in de garages. Er zijn verschillende argumenten voor. Automobilisten hoeven geen rondjes te rijden en zich niet te ergeren aan het gedrag van andere weggebruikers of het gebrek aan een geschikte parkeerplaats. Het is milieuvriendelijker (minder uitlaatgassen) om direct een garage binnen te rijden en komt de leefbaarheid op straat dus ten goede.

Schiedam heeft drie garages met verschillende capaciteiten. De grootste is de ABC-garage met 320 plaatsen. Dan volgt de Nieuwe Passage met 260 plekken en het Stadserf met 86 stuks. Iedere garage heeft zo zijn eigen voordelen. De Stadserfgarage heeft als voordeel dat het de goedkoopste is en je kan per 35 minuten (50 cent) betalen. Dat is voor een korte boodschap gemakkelijk. De ABC-garage heeft gunstige tarieven voor lang parkeren. Je kunt er vier uur staan voor
2.50 of de hele dag voor vijf euro. Het voordeel van de Nieuwe Passage is dat je middenin het winkelgebied uitstapt.

Er bestaan diverse mogelijkheden om tegen gereduceerde prijzen of zelfs gratis te parkeren. Dit kan met een zogenaamd combikaartje. Er zijn verschillende vormen van zon aantrekkelijk kaartje. Zo biedt een aantal winkeliers in de binnenstad een prima parkeerservice door hun klanten bij een aankoop een gratis uitrijkaart te verstrekken. Dit geldt tot nu toe alleen voor het parkeren in de ABC-garage.

Het Centrummanagement onderhandelt met de Nieuwe Passage om daar ook die faciliteit te kunnen bieden. Ter illustratie: in 2006 gingen zon drieduizend gratis uitrijkaartjes over de toonbank! Overigens is het op koopzondagen altijd gratis parkeren voor iedere bezoeker van de parkeergarage de Nieuwe Passage. Dat is trouwens ook van toepassing voor het parkeren bij de meters op straat.

Theaterbezoekers
Ook het Theater aan de Schie vergemakkelijkt het parkeren. Wie per auto komt kan bij de garderobe een uitrijkaart kopen voor de ondergelegen garage aan het Stadserf. De kaart kost vijf euro; het gewone dagtarief. Mensen vinden het gemakkelijk zon kaartje alvast bij de hand te hebben. De ABC-garage aan de overkant van de Broersvest is goedkoper voor theaterbezoekers. Zij krijgen twintig procent korting op een uitrijkaart. Over het algemeen maakt het publiek veel gebruik van beide mogelijkheden.

De Burgerlijke Stand van de gemeente Schiedam biedt een beperkte service voor het trouwen op het stadhuis of een andere locatie. Aanstaande echtparen kunnen bij het bespreken van het huwelijk een aantal halve dagkaarten kopen voor hun gasten die per auto komen. Het betreft de ABC-garage. Bruidsparen kiezen er dikwijls voor om de kaartjes als attentie aan hun vrienden en familie met de uitnodiging mee te sturen.

Zaal Beatrix aan de Lange Kerkstraat spant zich eveneens in om het parkeren voor haar gasten gemakkelijk te maken. Wie in Beatrix dineert en de avond feestelijk doorbrengt, krijgt een gratis uitrijkaart voor de ABC-garage. Bezoekers van een receptie of feestavond kunnen voor het gemak in het partycentrum een uitrijkaart kopen, tegen de normale prijs wel te verstaan.

Vermeldenswaardig is nog dat de bewoners van het centrum en Schiedam-Oost (de sectoren A, B en E) een abonnement kunnen nemen voor iets minder dan één euro per dag voor de ABC-garage.

De gemeente Schiedam is in gesprek met de garages om de dienstverlening verder uit te breiden. De garages willen graag meewerken, maar moeten soms flinke investeringen doen. De afgelopen jaren is het gelukt om de openingstijden van de ABC-garage te verruimen, zodat automobilisten in ieder geval altijd kunnen uitrijden. Dat is ook met de Stadserfgarage het geval; met de Nieuwe Passage is dat nog niet zo. Die gaat om zes uur echt dicht.

Voor het gemak vind u hieronder een overzicht van de openingstijden en tarieven van alle garages in de binnenstad.

Parkeren in de parkeergarages

Openingstijden

Uurtarief

Hele dag

Halve dag1)

ABC-garage
Inrijden Kreupelstraat:

mavr. 07.30 - 22.00
za. 07.00 - 19.00
koopzo. 10.00 - 18.00
24 uur per dag uitrijden


1,20

5,00


2,50

Nieuwe Passage garage
Inrijden Koemarkt:

ma-za: 08.30 - 18.00
do: 08.30 - 21.30
Koopzondag:


1,00

gratis

11,25

gratis

n.v.t.

Stadserfgarage
Inrijden Overschiessestr.

ma-vr: 07.00 - 22.00
za-zo: 07.30 - 22.00
24 uur per dag uitrijden

0,86^2)

5,00

n.v.t.


1) Halve dagkaarten zijn geldig gedurende vier aaneengesloten uren op één kalenderdag

2) In de Stadserfgarage wordt per 35 minuten gerekend ( 0,50)

Over allerlei aspecten van het parkeerbeleid zijn gratis informatiebladen verkrijgbaar bij het Gemeentelijk Informatie Punt in de Stadswinkel.