KRO-Profiel


Profiel: De groep van Zuilen

Uitzending 11 april 2007, 22:50 uur op Nederland 2

Fotobijschrift: Issa, op de achtergrond zijn neef.

Een portret van 'de moeilijke jongens van toen'.

Aan het woord komen Ali, Najib en Issa, drie jongens uit de Marokkaanse groep die begin jaren negentig in de Utrechtse wijk Zuilen voor veel overlast zorgde.

In 1992 portretteerden programmamaker Peter Tetteroo en cameraman Pieter Groeneveld een groep jonge Marokkanen die in de Utrechtse wijk Zuilen voor veel overlast zorgden. Geweld, inbraak en drugshandel waren bekende begrippen voor hen. Het was de tijd dat Nederland probeerde te wennen aan de gedachte dat de multiculturele samenleving niet alleen een verrijking was. Voor de camera spraken de jongeren verrassend openhartig over hun leven in de groep, en bij de familie thuis.

In 2006 gingen de programmamakers terug naar Zuilen om de jongens van toen op te sporen. Wat was er van hen geworden? Was het vooroordeel 'voor galg en rad' inderdaad op hen van toepassing? Het bleek bijzonder moeilijk om überhaupt contact te maken met de Marokkaanse gemeenschap. De programmamakers zagen bevestigd wat ze al wisten: dat Marokkanen geen enkel vertrouwen meer hebben in de media.

Engelengeduld hadden de makers van Profiel nodig voor de zoektocht op kousenvoeten naar 'de moeilijke jongens van toen'. Pas na maanden, in 2007, kregen ze één voor één enkele van de jongens van toen voor de camera. Gesprekken die een beeld schetsen van de leefwereld van de meeste Marokkanen in Nederland. Dit groepsportret in Profiel leidt onvermijdelijk tot de conclusie dat de verhouding tussen Nederlanders en Marokkanen verslechterd is ten opzichte van veertien jaar geleden.

Profiel is een samenwerkingsverband tussen de KRO, HUMAN en de IKON.