Hulpverleningsdienst Groningen


aantal testen seksueel overdraagbare aandoeningen

GGD constateert stijging aantal testen seksueel overdraagbare aandoeningen

Gepubliceerd: 11 april 2007, 07:43
In de onderzoekscijfers over 2006 constateert de GGD Groningen een stijging in het aantal uitgevoerde soa- en hiv-onderzoeken in stad en provincie Groningen. In 2006 zijn er in de provincie 45.864 onderzoeken uitgevoerd op chlamydia, gonorroe en syfilis (stijging van 17 %) en 10.051 hiv-testen (stijging van 9%). Desondanks is het aantal chlamydia-, syfilis- en gonorroe- infecties nagenoeg gelijk gebleven, maar stijgt het aantal hiv-infecties in de stad Groningen met 79%. Laatstgenoemde infecties komen vooral voor bij (jonge) homoseksuele mannen. Opvallend is de grote stijging van het aantal bezoekers aan het Soa-centrum in Groningen.

Verder valt op dat het aantal consulten bij de drie noordelijke GGD-en veel meer is toegenomen dan in de rest van Nederland (24% vs. 10%). De stijging van syfilis-, gonorroe- en hiv-besmettingen onder homoseksuele mannen in Noord-Nederland wordt niet teruggezien in Nederland. De stabilisatie van chlamydia-infecties in het noorden komt wel overeen met de landelijke situatie.

Conclusies
Belangrijkste conclusie die uit de cijfers getrokken kan worden, is dat de toename van het aantal soa-onderzoeken waarschijnlijk is toe te schrijven aan een actiever testbeleid. Verhoudingsgewijs laten zich meer mensen testen bij de vestigingen van het Soa-centrum Noord-Nederland dan bij de huisarts. Ondanks de stabilisatie blijft chlamydia de meest voorkomende soa. Deze infectie wordt vooral gevonden onder heteromannen en vrouwen (het meest bij jonge vrouwen onder de 24 jaar), terwijl syfilis, gonorroe en hiv vooral bij homoseksuele mannen voorkomt. Het lijkt erop dat iedere groep zijn eigen soa heeft. Daarbij kan eveneens een onderscheid worden gemaakt per regio. In Drenthe is een stijging te zien van chlamydia-infecties, in Groningen stijgt het aantal hiv-infecties en in Friesland de gonorroe-infecties. Zorgelijk is de relatie tussen syfilis en hiv bij een steeds jongere groep homoseksuele mannen. Hieruit blijkt dat er meer onveilige seks plaatsvindt onder deze groep dan voorheen.

Intensivering van preventie
Naast alle preventieactiviteiten voor diverse doelgroepen (jongeren, mannen die seks hebben met mannen, asielzoekers en Surinaamse, Antilliaanse en Arubaanse bevolkingsgroepen) worden er diverse extra activiteiten ontplooid. De GGD Groningen intensiveert haar preventieactiviteiten voor heteroseksuele jongeren in 2007. Hierbij wordt niet alleen aandacht besteed aan onveilig vrijen maar ook aan seksuele vorming in bredere zin. Zo wordt in april 'de maand van Liefde en Genot' georganiseerd voor een aantal wijken in de stad Groningen. Verder is al bij veel vmbo-scholen het lesprogramma 'Lang leve de Liefde' geĂŻntroduceerd en is er een website speciaal voor jongeren operationeel (benjijsafe.nl). Eind maart is op diverse basisscholen in de provincie Groningen 'de week van de Lentekriebels' gehouden. Daarbij hebben zij, samen met GGD-medewerkers, extra aandacht besteed aan relationele en seksuele vorming in alle groepen van het basisonderwijs. Ook voor homomannen wordt een aantal projecten voortgezet, waaronder het chatproject. Hier wordt door GGD-medewerkers op chatboxen ingelogd en gechat over veilig vrijen. Het hepatitis-B-project voor risicogroepen wordt in 2007 uitgevoerd. Ook organiseert de GGD Groningen samen met de HIV-vereniging een aantal bijeenkomsten voor hiv-positieve homoseksuele mannen.