D66

Mensenrechten zijn geen nationale aangelegenheid - D66 wil schorsing Poolse Minister van Onderwijs

29 maart 2007, 11:11

"In het Europese jaar van gelijke kansen kunnen is de voorturende schending van kansen en rechten van vrouwen en homo's door de Poolse regering onaanvaardbaar. Uitspraken van ministers en overheidfunctionarissen, waaruit duidelijk de intentie doorklinkt om homo's en vrouwen hun fundamentele rechten, zoals vastgelegd in het Europese Verdrag van de Rechten van de Mens (EVRM), te ontnemen moeten dan ook een Europees antwoord krijgen." Aldus Sophie in 't Veld.

In 't Veld reageert hiermee op de stroom van verontrustende berichten uit Polen ten aanzien van het aanwakkeren van homohaat, alsmede het voornemen het toch al stringente abortusbeleid verder aan te scherpen. In 't Veld; "Als de Poolse ombudsvrouw openlijk pleit voor een beroepsverbod voor homo's, de Poolse Minister voor Onderwijs een wetsontwerp aan kondigt dat "homoseksuele propaganda" op scholen moet verbieden, dan schept de Poolse regering actief een klimaat waarin voor homo's geen plek meer is in de samenleving. De rechten van ieder mens, homo of hetero, getrouwd, met 15 kinderen of single, man of vrouw, zijn gelijk. In Polen is dit niet anders."

Sophie in 't Veld heeft daarom het initiatief genomen om in het Europees Parlement de Europese Raad en de Europese Commissie om opheldering te vragen. "Het wordt tijd dat de Europese Unie ingrijpt. De Raad moet op basis van artikel 7 van het Verdrag van Europa, de Poolse Minister van Onderwijs schorsen uit de Raadsvergadering. En ook de Europese Commissie heeft als plicht actief de mensenrechten te verdedigen. Onder andere door op korte termijn de ophanden zijnde wetgeving te toetsen aan de Europese Verdragen en de Europese Wetgeving. Commissievoorzitter Barosso heeft bij zijn aantreden specifiek het verdedigen van de grondrechten tot inzet van zijn commissieperiode gemaakt. Het wordt hoog tijd dat hij dit ook in de praktijk gaat brengen. Mensenrechten zijn geen nationale aangelegenheid, maar voor iedere Europeaan gelijk!"

Inmiddels heeft ook de Tweede Kamerfractie van D66 schriftelijke vragen gesteld over de Poolse situatie en er bij de Nederlandse Regering op aangedrongen de situatie aan de orde te stellen binnen de Europese Raad.

---