Nederlandse Nominatie AlJazeera Documentary Festival

11.04.2007 / 11:31 / Rubriek: Binnenland / Organisatie: Stichting kidsrights

Stichting kidsrights

Amsterdam, 11 april 2007

Nederlandse productie SIPHO's DREAM van filmmaker Dennis Brussaard genomineerd op Aljazeera International Documentary Film Festival 2007.

De documentaire SIPHO's DREAM, waarin Erik de Vogel en Caroline De Bruijn (alias Ludo en Janine uit Goede Tijden Slechte Tijden) op bezoek gaan in Zuid Afrika bij de 12-jarige wees Sipho Nkosi, is bij de komende 3e Aljazeera International Documentary Film Festival door een Internationale jury genomineerd voor de golden award.

Eerder won de documentaire, die in opdracht van de Nederlandse Stichting KidsRights werd geproduceerd, al goud op de Nederlandse SAM awards en won de bijbehorende speelfilm, waarin de straat- en weekinderen uit Zuid Afrika zelf de hoofdrol spelen, op de SEOUL DRAMA AWARDS een excellence short drama award.

De volledige productie is inmiddels in tientallen Afrikaanse landen uitgezonden via SABC Africa en staat daar de komende twee jaar nog driemaal geprogrammeerd. Doel van de internationale documentaire en bijbehorende speelfilm is om jongeren en jongvolwassenen voor te lichten op het gebied van aids, misbruik, drugs en het leven als kind op straat. Met name gericht op Afrika en dank zij de internationals filmfestivals dus ook wereldwijd.

De productie is inmiddels vertoond op diverse festivals, waaronder het Nederlands Filmfestival in het kader van de 'Dag van de opdrachtfilm' en de IDFA in Suriname. Via de screening library van het Canadese Hot Docs festival en Cinekid Nederland krijgt de productie inmiddels een geweldige wereldwijde exposure. KidsRights kon de opdracht tot de documentaire mede geven dank zij sponsoring door Trust International (www.trust.com) .

Stichting KidsRights (www.KidsRights.nl) werft aandacht en fondsen voor kwetsbare kinderen, met name in ontwikkelingslanden. Naast de genoemde documentaire en speelfilm, is KidsRights onder andere initiatiefnemer en organisator van de internationale Kindervredesprijs, vorig jaar november in de Ridderzaal uitgereikt door Nobelprijswinnaar FW De Klerk aan de 14-jarige Om Prakash uit India.

Dennis Brussaard maakte in de afgelopen vijftien jaar zo'n tachtig reizen in opdracht van verschillende Internationale en nationale non-profit organisaties en televisieproducenten voor reportages en documentaires met verschillende thema's, zoals oorlog, armoede, aids, droogte en ondervoeding. Vanuit zijn bedrijf ContentDivision produceert hij nationale en internationale televisieproducties en dvd's.