Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

Amsterdam, 11 april 2007

Ophef kleitablet Mieke Zilverberg onterecht
Dienst Erfgoedinspectie doet uitspraak

In een deze week uitgegeven verklaring van de dienst Erfgoedinspectie wordt na onderzoek vastgesteld dat de herkomst van de door de Amsterdamse kunsthandelaar Mieke Zilverberg op de TEFAF aangeboden kleitablet niet van diefstal afkomstig is. Vast staat nu ook dat het kleitablet niet afkomstig is uit het in 2003 geplunderde museum in Bagdad.

Belgische herkomst
Het kleitablet, een huurovereenkomst van een stuk grond, afkomstig uit Irak (het oude Mesopotamië) werd door Mieke Zilverberg te koop aangeboden op de Tefaf in Maastricht. Het kleitablet - dat dateert van zo'n 2000 jaar voor Christus - was nog niet zo lang geleden eigendom van een hoogbejaarde Belgische verzamelaar die het stuk meer dan 35 jaar geleden verwierf. In 2006 werd het kleitablet door een Belgische collega-kunsthandelaar uit deze verzameling gekocht en in consignatie gegeven bij Zilverberg. Sinds oktober 2006 had kunsthandel Zilverberg het kleitablet al op haar website staan.

Pijnlijk
Mieke Zilverberg: 'Voor mij is het nogal pijnlijk te moeten ervaren dat ik geconfronteerd word met de beschuldiging van diefstal door mensen die niet weten waar ze het over hebben. Beschuldigingen die gebaseerd zijn op veronderstellingen en op geen enkele manier vóór publicatie zijn gestaafd. Hetgeen weinig professioneel genoemd mag worden. Ik sta al vele jaren op de PAN en TEFAF, gerenommeerde kunstbeurzen, en dien me te houden aan de strengst denkbare regels. Dat is goed, want los van de ethische kant - waar ik als archeoloog grote waarde aan hecht - kan ik mij als gerenommeerd kunsthandelaar niet permitteren een stuk aan te bieden waarvan de herkomst dubieus is. Dat ik mij door deze kwestie in mijn integriteit aangetast voel, moge duidelijk zijn.'
Erfgoedinspectie geeft aan voor de volledigheid nog op een antwoord van Interpol en de Iraakse autoriteiten te wachten, maar acht het niet aannemelijk dat dat tot andere inzichten zal leiden. Art Lost Register en in een eerder stadium de Université Libre de Bruxelles hadden al laten weten dat het betreffende kleitablet niet voorkomt op lijsten van gestolen of vermiste objecten.


---


---

-------