FNV

11-4-2007 WAO-uitkeringen iets omhoog

IDe uitkeringen voor volledig arbeidsongeschikte WAO'ers gaan deze zomer omhoog van 70 naar 75 procent van het laatstverdiende loon en/of het minimumloon.

Het gaat om de groep arbeidsongeschikten die voor 1 januari 2006 volledig waren afgekeurd en die nog onder de oude WAO-regels vallen. De verhoging geldt ook voor jonggehandicapten met een Wajong-uitkering en arbeidsongeschikte zelfstandigen in de WAZ-regeling.

Ton Heerts, Tweede Kamerlid van de PvdA, is blij met de maatregelen. "We spreken nu eindelijk niet meer over uitkeringsverlaging, maar over verhoging en verbetering." De FNV is minder juichend. "Uiteraard zijn we verheugd dat de uitkeringen voor de WAO, WAZ en Wajong worden verhoogd", aldus Leo Hartveld, federatiebestuurder bij de FNV. "Daar hebben we ook voor gepleit." In zekere zin heeft de FNV een succes geboekt.

Maar de uitvoering van de verhoging kan beter. "Donner's voorstel is volstrekt ontoereikend", zegt Hartveld. De FNV heeft immers gevraagd om een aanvulling van de uitkering tot 75 procent van het laatstverdiende dagloon. Mensen die niet langer recht hebben op een loongerelateerde WAO-uitkering, kwamen in een vervolguitkering terecht die grotendeels gebaseerd is op het minimumloon. Jonge mensen hadden sowieso geen recht op een loongerelateerde uitkering. Zelfs met een verhoging van hun uitkering van 5 procent komen zij nooit en te nimmer aan 75 procent van hun laatstverdiende dagloon.

Ook arbeidsongeschikten die recht hebben op een aanvullende verzekering, halen dat bedrag niet. Deze groep mensen met een WAO-hiaatverzekering, krijgt van de particuliere verzekeraar of van het pensioenfonds van hun vorige werkgever, afhankelijk van hun polisvoorwaarden, een aanvulling tot maximaal 70 procent van het laatstverdiende dagloon. Als hun WAO-uitkering met 5 procent verhoogd wordt, kan het de verzekeraar geld schelen. De FNV is er erg alert op dat de verhoging echt naar de uitkeringsgerechtigde zelf gaat.

Verder doet de regering niets voor arbeidsongeschikten die in de regeling Werkhervatting gedeeltelijk arbeidsgeschikten (WGA) vallen. Deze arbeidsongeschikten komen in de WGA omdat ze volgens de herkeuringsartsen niet duurzaam, oftewel blijvend arbeidsongeschikt zijn. Hartveld: "De regering ziet deze groep arbeidsongeschikten volledig over het hoofd."