KNWV

Nieuwsbericht Zeilen

11-4-2007

Magic Marine Int. Easter Optimist Regatta 2007

Licht weer bepaalt Easter Regatta
Tijdens het paasweekend van 2007 (6-9 april) organiseerde
Watersportvereniging Braassemermeer samen met de OCN (Optimist Club Nederland) de 22e International Easter Optimist Regatta. Dit jaar streden er ongeveer 250 jonge zeil(st)ertjes uit tien landen om de titel in dit prestigieuze evenement. Er verschenen zelfs deelnemers uit de Verenigde Staten aan de start.

De zeilertjes werden ook dit jaar in zes groepen verdeeld, welke afwisselend tegen elkaar voeren. Vrijdagmiddag 6 april ging het evenement van start met de eerste twee races, maar de voorafgaande week waren er al deelnemers uit diverse landen aan het trainen om te wennen aan de lokale omstandigheden. Zaterdag en zondag stonden er drie wedstrijden op het programma. Na de races van zondag werden aan de hand van het klassement de drie groepen voor de twee finale races van maandag vastgesteld.

Vrijdag, de eerste officiële wedstrijddag van de Magic Marine Easter Regatta, was het al mooi weer, maar niet direct om te zeilen. De zon liet zich met regelmaat zien maar de wind was zwak en daardoor kon er niet meer dan één wedstrijd gevaren worden. De Engelsen waren sterk aanwezig in de voorste gelederen van de verschillende startgroepen van de openingsrace.

Zaterdag was het de bedoeling om de gemiste race van vrijdag in te halen, dus vier wedstrijden in totaal. De wind was echter wederom matig en uit uiteenlopende richtingen, zodat de teller bij de eerder geplande drie wedstrijden bleef steken. Na twee dagen ging Philip Sparks (GBR) aan de leiding, direct gevolgd door Graham Landy (USA) en de Nederlander Pieter Goedhart.

De mist waarmee eerste paasdag begon, maakte al snel plaats voor opklaringen en daarmee kwam ook de wind, deze keer uit westelijke richtingen en zwak beginnend maar later toenemend. De eerste start was een half uur vertraagd en de winddraaiingen maakten het voor zowel zeilers als wedstrijdcomité niet gemakkelijk. In de loop van de dag stabiliseerde de wind en daardoor konden er toch vier wedstrijden gezeild worden. Voor de splitsing van de vloot in Goud, Zilver en Brons en voor de twee finale races van maandag, werd het klassement ruimschoots aangevoerd door Philip Sparks; de nummer twee van de Easter Regatta van vorig jaar en de nummer vier van 2005.

Maandag werd de eerste start uitgesteld vanwege lopende protesten en daardoor vertraagde vlootindeling. Gelukkig waren de weergoden het evenement gunstig gezind, met zon en circa tien knopen wind uit het westen. Er werden twee spannende finale races gezeild met veel diskwalificaties in de Zilver vloot vanwege te vroege starts. De competitie in de Gold fleet was hevig maar de overtuigende winnaar van de Magic Marine Easter Regatta 2007 werd Philip Sparks, voor de Amerikaanse Morgan Kiss en Miikka Nikkilla uit Finland. Beste
Nederlander werd Guus Neeleman op de zevende plaats.

Complete uitslagen en meer informatie over WV Braassemermeer en de Easter Regatta kunt u vinden op www.braassemermeer.nl

Foto's gemaakt door Bas van Grieken

Internetadres: www.braassemermeer.nl
E-mailadres:pr@braassemermeer.nl