KNWV

Nieuwsbericht Zeilen

11-4-2007

Nederlandse 29er meiden presteren prima op Eurocup

Het Nederlandse 29er team van Annemiek Bekkering en Jeske Kisters is het beste meidenteam geworden tijdens de paaswedstrijden in het Zuid-Franse Cavalière/le Lavandou.

Bij een matige wind en met overmatige zon werden in de baai van Cavalière afgelopen paasweekend met bijna 50 boten in de serie Eurocup 29er zeilwedstrijden gehouden.
Het Nederlandse 29er team Bekkering/Kisters mocht na zeven gevaren wedstrijden de eerste prijs voor het beste meidenteam in ontvangst nemen. Overall werden zij zesde. Daarmee hebben zij zich gevoegd bij de Europese top, want alle toppers uit onder andere Denemarken, Duitsland, Polen, België, Zwitserland, Italië, Spanje en Frankrijk waren aanwezig. Dat resultaat is des te opmerkelijker, omdat het team pas afgelopen september is overgestapt van de Optimist naar de 29er.

Ook de Nederlandse jongensteams hebben, hoewel minder prominent aanwezig dan de meiden, laten zien dat de Nederlandse 29ers steeds beter de aansluiting vinden bij de Europese top. Van hen is het team Hogendoorn/Böcker met een 20ste plek het best geëindigd, maar de verschillen met de ervaren buitenlandse zeilers is minder groot dan in het verleden. Zo was de bootsnelheid en tactiek veelal goed, maar werden er nog iets te veel kleine fouten gemaakt om in de top van het klassement mee te kunnen varen. Dat geldt voor zowel team
Hogendoorn/Böcker als voor de teams met de gebroeders Winters en Dommerholt.

De 29er is in Nederland nog een jonge klasse die geadopteerd is door het recent geïntroduceerde jongerenkledingmerk SKIFF. De 29er kan gezien worden als de opleidingsboot voor de Olympische 49er en de hoogstwaarschijnlijke Olympische vervanger van de dames 470, de 29er XX. De 29er is de tweemans/vrouw boot tijdens de ISAF jeugd
wereldkampioenschappen die dit jaar in Canada georganiseerd worden.

Voor de Fransen was deze Eurocup de selectie voor de jeugd ISAF. De Nederlandse Eurocup tijdens de Dutch Youth Regatta rond Hemelvaart zal voor de Nederlandse jongensteams gelden als selectie regatta. Team Annemiek Bekkering & Jeske Kisters is de enige kandidaat voor de meidenafvaardiging en heeft met de overwinning op de ISAF meidenteams uit de andere Europese landen haar uitzending gerechtvaardigd.

Internetadres: www.29erclass.nl
E-mailadres:floor@skiff.nl