Productschap Diervoeder

11/04/2007

Resultaat pilot project onaangekondigde controle wegtransport

Bestemd voor: Diervoeder- en transportbedrijven

Eind 2005 is het pilot project onaangekondigde controle wegtransport van start gegaan. Dit project was een initiatief van het Productschap Diervoeder en Transport en Logistiek Nederland. Fase 1 van dit project, een praktijkproef, is afgerond. Naar aanleiding van de resultaten van deze praktijkproef is besloten het pilot project niet voort te zetten.

Het project onaangekondigde controle wegtransport had tot doel de controle op het wegtransport van diervoeders effectiever en efficiënter te organiseren. De verwachting was dat door controle aan de poort van de fabrieken een beter beeld verkregen zou worden van de daadwerkelijke kwaliteit van de auto's en hun lading. Fase I van het project (een praktijkproef) is afgerond. De conclusie is dat de controlesystematiek wel effectief is, maar in de praktijk door de hoge kosten niet haalbaar. Het project wordt daarom niet voortgezet op de wijze zoals in het oorspronkelijke projectplan beoogd.

Dit betekent dat de onaangekondigde controle binnen de huidige certificatievoorwaarden van het GMP+ certificatieschema zal plaatsvinden. Het is hierbij wel mogelijk dat de onaangekondigde audit op een andere locatie (waar de transportmiddelen zijn) plaatsvindt dan de bedrijfslocatie. Het huidige GMP+ certificatieschema biedt deze mogelijkheid ( GMP C3, par. 3.3). Het ontbreken van het controleprotocol vormt hierbij geen belemmering daar de certificatie-instelling ook bij deze controle gebruik maakt van de voorgeschreven checklijst.