Provincie Zuid-Holland

provincie zuid holland

Vergadering Gedeputeerde Staten 10 april 2007


---

VERGADERING GEDEPUTEERDE STATEN 10 APRIL 2007

Dit is een populaire samenvatting van een selectie van onderwerpen uit de vergadering van Gedeputeerde Staten (GS) van 10 april. De vastgestelde besluitenlijst van deze GS-vergadering wordt één week na de vergadering op www.zuid-holland.nl gepubliceerd. De reeds gepubliceerde besluitenlijsten en agenda's van de GS-vergadering vindt u ook op deze website onder Stateninformatie.

Woningbouw Groene Hart
De provincie houdt vast aan het principe van migratiesaldo nul voor woningbouw in het Groene Hart. Dit betekent dat gemeenten in het Groene Hart niet meer mogen bouwen dan voor de bevolking in het Groene Hart nodig is. Voor het Zuid-Hollandse deel van het Groene Hart gaat het om 26.600 woningen in de periode 2004-2020 die over de regio's wordt verdeeld op basis van de zogenaamde provinciale woningbehoeftenraming. In overleg met gemeenten wordt bepaald hoe woningbouw kan bijdragen aan de verbetering van de kwaliteit van het Groene Hart.

Geen nieuwbouw VMBO Fioretti College te Hillegom
GS hebben de nieuwbouw van een nieuwe school van het Fioretti College in Hillegom naast Draka Interfoam afgewezen. Dit melden GS als antwoord op vragen van Statenlid Van der Zwet (CDA). GS leggen uit dat de bouw van de school in strijd is met het provinciaal ruimtelijk beleid. De voorgestelde locatie van de nieuwbouw ligt binnen het gebied van Draka Interfoam. Draka is een bedrijf dat valt in de milieucategorie vier, wat betekent dat er tussen Draka en een omliggend gebouw een afstand moet zijn van 300 meter. De geplande nieuwbouw ligt op 120 meter afstand. GS vinden daarom een school op deze locatie, met het oog op de kwaliteit van de leefomgeving en de mogelijke veiligheidsrisico's, ongewenst.

Het volledige antwoord op PS-vraag 2073 staat uiterlijk een week na vaststelling van de antwoorden op www.zuid-holland.nl onder het kopje Stateninformatie.

Reactie op Stadsvisie Rotterdam
Op verzoek van het college van B&W van de gemeente Rotterdam hebben GS kennis genomen en gereageerd op de op 30 januari 2007 vastgestelde Stadsvisie Rotterdam. Deze strategische visie op de ontwikkeling van de stad tot 2030 is een nadere uitwerking en aanscherping van het Ruimtelijk plan regio Rotterdam 2020 (RR2020). De hoofddoelen van deze visie zijn een sterke economie en een aantrekkelijke woonstad. De sterke inzet op verdichting van de stad door meer woningen binnenstedelijk te bouwen acht GS zeer positief. GS hebben waardering voor de stevige ambities die zijn neergezet, maar zouden graag wat concreter de relatie van Rotterdam met de Zuidvleugel en de Randstad terug zien in de visie. Vooral de functie van de Zuidplas ter aanvulling van de woningbouwbehoefte verdient een nadere uitwerking. Het aantal te realiseren woningen binnenstedelijk overtreft het indicatieve programma van RR2020. In regionaal verband zullen hierover nieuwe afspraken moeten worden gemaakt.

"Eerst bewegen, dan bouwen"
Bij behandeling van de gebiedsuitwerking Haarlemmermeer-Bollenstreek hebben Provinciale Staten gevraagd (motie M8/5677 Klein, Waterman en Loose) bij verstedelijkingsopgaven het uitgangspunt "eerst bewegen, dan bouwen" te hanteren. Dit betekent dat de aanleg van infrastructuur niet achter mag lopen bij verstedelijking. Met betrekking tot de Haarlemmermeer-Bollenstreek hebben GS aangegeven hoe deze uitgangspunten zijn verwerkt in het beleid en in lopende en nog te starten projecten. Naar aanleiding van de verkenning Gebiedsuitwerking Haarlemmermeer-Bollenstreek wordt in het voorjaar van 2007 door de provincies Zuid-Holland en Noord-Holland een studie gestart naar de mobiliteitsproblematiek in de grensstreek. Inzicht in de effecten van beoogde woningbouw moet leiden tot tijdige maatregelen met betrekking tot de bereikbaarheid. In de regio Holland Rijnland wordt gewerkt aan een regionale structuurvisie. Ook in dit proces is mobiliteit voorwaardelijk voor verstedelijking. In de As Leiden Katwijk is in een ontwerpatelier door de deelnemende partijen nagedacht over hoe de regio rondom Leiden kan worden ingericht qua infrastructuur en woningbouw. Het college van GS zal de komende jaren nadrukkelijk rekening blijven houden met de koppeling van infrastructuur en verstedelijking.

Last onder dwangsom
Bij overtredingen van wet- en regelgeving kan de provincie een 'last onder dwangsom' opleggen.

Van der Kooy Pijnacker krijgt een last onder dwangsom opgelegd wegens overtreding van de Wet milieubeheer. Delfluent BV krijgt een last onder dwangsom opgelegd, wegens overtreding van de Wet Milieubeheer, met betrekking tot de Harnaschpolder. Het betreft het niet zo spoedig mogelijk melden van een ongewoon voorval.