Gemeente Tilburg

22-3-2007
Installatie ouderenambassadeurs
Bruggen slaan tussen ouderen en de gemeente Tilburg

Op woensdag 11 april 2007 zal Els Aarts, wethouder zorg, een aantal ouderenambassadeurs installeren. Het zijn Tilburgers uit de verschillende wijken met minstens vijfenvijftig jaar levenservaring en een groot sociaal netwerk. Zij gaan bruggen slaan tussen de ouderen in de wijken en de gemeente Tilburg.

Taken
Eén van hun taken is om ouderen te wijzen op de mogelijkheden. Er zijn namelijk nog steeds ouderen die uit onbekendheid geen gebruik maken van de voorzieningen waar ze recht op hebben (bijvoorbeeld bijzondere bijstand, een rolstoel, hulp bij het huishouden).

Ook kunnen de ouderenambassadeurs ouderen activeren om zelf iets te gaan ondernemen. Bijvoorbeeld deel nemen aan een activiteit in het wijkcentrum of zelf wat organiseren.

Verder vangen zij signalen op uit de wijken. De gemeente Tilburg ziet de ouderenambassadeurs als extra ogen en oren in de wijk. Ze geven signalen door aan de gemeente Tilburg, zodat daar in het beleid rekening mee gehouden kan worden.

De ouderenambassadeurs krijgen veel vrijheid. Afhankelijk van hun persoonlijke voorkeuren en de wijk waarin ze werken, zal het ambassadeursschap er anders uit komen te zien. Maar het doel is voor alle ouderenambassadeurs hetzelfde: bruggen slaan tussen de gemeente en de ouderen in de wijken.

Bereikbaarheid
De ouderenambassadeurs zijn voor ouderen zelf te bereiken via Loket Z (0900 123 13 13).

Goede ervaringen
Tilburg kent al diverse ambassadeurs, zoals jongerenambassadeurs, sportambassadeurs, Verrijk je wijk ambassadeurs en het participatieteam allochtone vrouwen. Dat werkt prima. Omdat ouderenbeleid heel actueel is met de nieuwe Wet maatschappelijke ondersteuning, heeft het college in het Algemeen Beleidsplan voor de komende vier jaar opgenomen dat er ook ouderenambassadeurs komen.