Nederlandse Vereniging van Banken

Amsterdam, 11 april 2007

Er is veel discussie over hedge fondsen. Enerzijds wordt de discussie gevoed door het feit dat hedge fondsen de laatste jaren aanzienlijk zijn gegroeid. Anderzijds bestaan er nog steeds veel misverstanden over wat hedge fondsen zijn.

Diverse politieke partijen hebben aangegeven zich zorgen te maken over de rol en de positie van hedge fondsen. Om die reden zal er op 11 april 2007 een rondetafelgesprek in de Tweede Kamer plaatsvinden.

De NVB acht het van groot belang dat de discussie over hedge fondsen op basis van de juiste informatie wordt gevoerd. Daarom treft u in deze bijlage (PDF-file) een korte uitleg over hedge fondsen.

De NVB heeft een aantal specifieke opmerkingen die speciale aandacht verdienen in de discussie over het functioneren van hedge fondsen en de daaraan verbonden risicos. Hierbij wordt onder meer ingegaan op de noodzaak van financiële stabiliteit en een goed risicobeheer van hedge fondsen. De NVB is van mening dat hedge fondsen de ruimte moeten hebben om hun rol in de financiële markt te kunnen vervullen, echter zonder dat de financiële stabiliteit in het geding komt.

Aandachtspunten NVB

A. De NVB ondersteunt de ontplooiing van de markt in hedge fondsen

De NVB is van mening dat de opkomst van innovatief kapitaal duidt op efficiënt werkende financiële markten. Hedge fondsen voorzien de financiële markten van liquiditeit, mobiliseren risicodragend kapitaal en houden zich actief bezig met het optimaliseren van het rendement op hun portefeuilles, wat consequenties kan hebben voor de rendementseisen die worden gesteld aan ondernemingen waarin zij beleggen. Daarnaast dragen hedge fondsen bij aan portfolio diversificatie, betere allocatie van kapitaal (met name in minder liquide markten) en de totstandkoming van reële prijzen in de markt.

B. De NVB benadrukt de noodzaak van financiële stabiliteit De stabiliteit van het financiële stelsel en bescherming van het consumentenbelang moeten in alle gevallen gewaarborgd blijven. Indien het voornemen bestaat om belangrijke wijzigingen in de structuur van een bankinstelling aan te brengen, is op grond van bestaande wetgeving reeds toestemming van de toezichthouder vereist. Indien voorgenomen wijzigingen in de structuur de stabiliteit en de continuïteit in gevaar brengen is het de taak van de toezichthouder maatregelen te nemen. Naar mening van de NVB is het bestaande toezichtinstrumentarium hiertoe voldoende aanwezig.
Met het oog op de waarborging van de financiële stabiliteit kan het in het collectieve belang nodig zijn dat voor financiële instellingen op bepaalde punten afwijkende regels gelden met betrekking tot de verschaffing van vreemd of eigen vermogen aan hedge fondsen. In dit verband is van belang dat de bestaande regelgeving al voorziet in een risicogewogen solvabiliteitsnorm voor banken en in regels ter voorkoming van risicoconcentratie, met de mogelijkheid voor de toezichthouder om in te grijpen indien niet aan die solvabiliteitsnorm of aan die risicoconcentratieregels wordt voldaan. Naar de mening van de NVB is het toezichtinstrumentarium in dit opzicht adequaat.

C. De NVB pleit voor meer inzicht omtrent het functioneren van hedge fondsen
Het dient niet uitgesloten te worden dat het optreden van hedge fondsen kan leiden tot verstorende effecten op de financiële markten. Daarbij speelt onder andere de zorg voor gelijkheid en gelijktijdigheid van verspreiding van koersgevoelige informatie en voorts het verschijnsel dat met veel vreemd vermogen gefinancierde hedge fondsen in een situatie kunnen komen dat zij gedwongen worden tot grootschalige liquidatie van ingenomen posities, waardoor de prijsvorming op de financiële markten kan worden verstoord. In dit verband steunt de NVB dan ook het onderzoek in het kader van de G8 over de wenselijkheid van meer inzicht, ondermeer inzake portfolioposities. Wel dient hierbij rekening te worden gehouden met concurrentiegevoeligheid. Afhankelijk van de uitkomsten van dit onderzoek zou uiteindelijk nader bepaald moeten worden welke waarborgen hiertoe het meest passende instrumentarium biedt.

D. De NVB acht een goed risicobeheer van groot belang De NVB is van mening dat onder toezichtstaande instellingen zich voldoende bewust dienen te zijn van de mogelijke risicos voortvloeiend uit de financiering van hedge fondsen. Banken beschikken echter over professionele risicobeoordelingmechanismen en op betreffende uitzettingen zijn de gebruikelijke risicogewogen kapitaalseisen van toepassing. Bovendien moeten ook prime brokers en andere tegenpartijen aan de vereisten inzake risicomanagement en due diligence voldoen die zijn vastgelegd in de capital adequacy richtlijn. Als hulpmiddel bij de beoordeling van het risicobeheer met betrekking tot alternatieve beleggingen zoals private equity en hedge fondsen, heeft DNB een aantal richtinggevende principes opgesteld. Hiermee wordt beoogd het bewustzijn bij de onder toezichtstaande instellingen van de mogelijke risicos te vergroten en het belang van prudent risicobeheer te benadrukken. Door toe te zien op een verantwoord risicobeheer bij de banken draagt DNB indirect bij aan de beheersing van de risicos van deze alternatieve beleggingsinstrumenten. DNB geeft marktpartijen de gelegenheid om tot 1 mei 2007 schriftelijk te reageren op haar richtinggevende principes.

E. De NVB pleit voor een internationaal level playing field Hedge fondsen opereren in een internationale omgeving. Om concurrentieverstoringen te voorkomen is het belangrijk om in de verschillende jurisdicties dezelfde randvoorwaarden te hebben voor het functioneren van hedge fondsen. Mocht er, als bijvoorbeeld de uitkomst van het onderzoek in G8 verband hier aanleiding toe geeft, in de toekomst behoefte zijn aan maatregelen om de financiële stabiliteit te garanderen dan is dit alleen zinvol als principes hierover op internationaal niveau worden afgestemd.

F. De NVB pleit voor een goede balans tussen regelgeving en zelfregulering
Regelgeving moet voldoende soepel zijn en niet ingaan tegen de rol die deze fondsen vervullen als alternatief beleggingsinstrument. De vrijheid van beleggingsbeheerders moet evenmin beperkt worden. Waar regelgeving te knellend wordt zal, nog meer dan nu al het geval is, via offshore verplaatsing van hedge fondsen plaatsvinden. Aanvullende regelgeving zal derhalve een averechts effect hebben.

G. De NVB steunt het onderzoek naar risicos van hedge fondsen voor particuliere beleggers
Het beleggen in hedge fondsen kan risicos met zich meebrengen die voor de particuliere belegger niet altijd gemakkelijk te doorgronden zijn. De particuliere belegger komt echter in toenemende mate in aanraking met hedge fondsen of afgeleiden daarvan (bijv. een fonds van hedge fondsen). De NVB steunt in dit verband dan ook het onderzoek van de Europese Commissie waarin wordt onderzocht of er in Europees verband specifieke gedragsregels moeten worden opgesteld voor beleggingsondernemingen die hedge fondsen aanbieden aan particuliere beleggers. De NVB acht het in dit opzicht onwenselijk wanneer individuele lidstaten eigen regels of aanvullende eisen gaan opleggen aan hedge fondsen.


---

------------------------