Politie Amsterdam-Amstelland

Politie arresteert malafide zakenlieden die mensen met smoes grote sommen geld aftroggelen / Amsterdam (11/04/07)

Oplichters maken tonnen buit met zakelijke transacties via internet Een miljoen lenen tegen de helft van de gangbare rente, onderhandelingen voeren in een toprestaurant en dan de deal beklinken met een fles bruisende champagne........ Het klinkt bijna te mooi om waar te zijn en dat is het ook. Dit was de werkwijze van twee oplichters die in maart door Bureau Opsporing van district Zuid werden ingerekend. Uit onderzoek bleek dat de mannen een tiental, voornamelijk buitenlandse slachtoffers, grote geldsommen afhandig hadden gemaakt. In sommige gevallen gebruikten zij geweld. Meer slachtoffers worden echter niet uitgesloten. Het duo is voorgeleid bij de rechter-commissaris en zit nog vast.

De verdachten lokten hun slachtoffers via internet in de val. Daarop boden zij geldleningen tegen een aantrekkelijke rente aan, of andere op het oog zeer rendabele investeringsmogelijkheden, bijvoorbeeld in buitenlandse onroerendgoedprojecten. De âklantâ die op hun aanbod inging werd gefêteerd op dure etentjes en werd hoge rendementen voorgespiegeld. Op het moment dat men op het punt stond de deal te beklinken werd de slachtoffers gevraagd hun eigen inbreng of de tot dan gemaakte kosten (administratiekosten) contant te voldoen. Dit liep in de tienduizenden tot soms honderdduizenden euroâs. Uiteindelijk verdwenen de oplichters met het geld en van de transactie kwam nooit meer iets terecht. De zaak kwam in november 2006 aan het licht toen de politie onderzoek deed naar een vermeende ontvoering. Getuigen hadden in de Gerard Terborgstraat een auto met hoge snelheid weg zien scheuren. De bestuurder verloor de macht over het stuur en crashte tegen een geparkeerde auto. De twee inzittenden maakten zich uit de voeten en verdwenen spoorloos.

Dankzij een telefoontje van de politie in Duitsland kwamen de twee voortvluchtigen toch weer in beeld. Daar was aangifte gedaan van een mislukte oplichting en een beroving met geweld in Amsterdam door twee mannen. Dit spoor en technisch- en tactisch onderzoek leidde naar de twee inzittenden van de gecrashte auto. Begin maart sloot het net zich rond deze verdachten en werd het duo ingerekend. Zij worden er van verdacht meerdere mensen op dezelfde manier te hebben opgelicht.