Ingezonden persbericht


Persbericht

InterNLnet start VDSL2 pilot

Nijmegen, 11 april 2007 - InterNLnet start een technische pilot om VDSL (Very High Digital Subscriber Line) te testen voor de Nederlandse markt. In deze pilot wordt de VDSL2 technologie getest op snelheden tot 40 Mbps downstream en 10 Mbps upstream. De pilot, die de komende 4 maanden plaatsvindt moet een fundament leggen voor de verdere productontwikkeling van VDSL. InterNLnet werkt bij deze technische pilot samen met BBned en SURFnet. BBned maakt gebruik van het ALL IP programma van KPN. BBned is vooralsnog de enige netwerkprovider die met haar nieuwe strategie actief meegaat in de uitrol van ALL IP.

Enkele tientallen inwoners van Diemen, Duivendrecht en Amsterdam Zuid-Oost krijgen de kans om kosteloos deel te nemen aan de technische pilot met VDSL. Van hen wordt een oordeel verwacht over zaken als de techniek en het gebruiksgemak.

In theorie zijn met VDSL snelheden mogelijk tot 52 Mbps download en 13 Mbps upload. Ter vergelijking, ADSL2+ haalt een maximale snelheid van 20-24 Mbps download en 1,2 Mbps upload. De techniek die in de pilot wordt getest, VDSL2, is de nieuwste versie van VDSL. Up- en downloadsnelheden kunnen daarbij oplopen tot 100 Mbps. Omdat in Nederland momenteel een asymmetrisch bandplan is afgesproken, wordt VDSL2 in de pilot getest tot 40 Mbps download en 10 Mbps upload.

Om een bandbreedte van 40 Mbps download en 10 Mbps upload te realiseren, gaat BBned eigen apparatuur in de straatkasten plaatsen en deze op glasvezel aansluiten. De afstand tussen aansluiting en centrale moet bij VDSL namelijk vele malen korter zijn dan bij ADSL 2+ waar de afstand tot 7 kilometer kan zijn. Het is niet de eerste keer dat InterNLnet met SURFnet en BBned samenwerkt bij een technische pilot. In 2004 testten de partijen gezamenlijk ADSL 2+ voor de Nederlandse markt. Andries Mijnhardt, algemeen directeur InterNLnet: "Net als de ADSL2+ pilot destijds, is de VDSL- pilot van groot strategisch belang. We hebben BBned en SURFnet benaderd om samen te gaan werken in deze pilot. BBned was enthousiast omdat ze graag samenwerkt met ISP's die de grenzen van hun vakgebied verkennen en doorlopend proberen te verleggen."

BBned is vooralsnog de enige breedbandaanbieder die binnen het nieuwe ALL-IP netwerk van KPN een eigen VDSL netwerk gaat aanleggen. Eerder meldde BBned al dat het de komende jaren tientallen miljoenen gaat investeren in de aanleg van glasvezelnetwerken en VDSL. Arthur van den Ende, commercieel directeur BBned: "BBned heeft een duidelijke keuze voor haar nieuwe strategie gemaakt. Met deze pilot onderstrepen wij dat we de eerste stap gaan zetten in de uitrol van VDSL op basis van ALL IP. Daarbij is het zowel voor BBned als voor InterNLnet duidelijk dat het bittere noodzaak is voor de OPTA om het ALL IP programma van KPN te gaan reguleren. Het is van cruciaal belang voor de consument en het Nederlandse bedrijfsleven dat er keuze blijft bestaan naast KPN. Voor een trendsettende, innoverende ISP als InterNLnet is dat ook van groot belang. Zonder keuze is er geen innovatie!" EINDE PERSBERICHT
Over InterNLnet
InterNLnet BV is een Internet Service Provider opgericht in 1995 in Nijmegen. Gedurende dit bijna tienjarige bestaan heeft InterNLnet zich ontwikkeld tot een hoogwaardige ISP. InterNLnet BV. is een trendsettende, landelijk opererende Internet Service Provider met een brede portfolio Internetdiensten. Dit behelst onder andere Internettoegang (FttH, ADSL, SDSL, glasvezel, analoog), Hosting (websites; applicaties; streaming) en maildiensten in o.a. ASP-vorm. InterNLnet richt zich op zowel de zakelijke als consumentenmarkt.

Als technisch georiënteerde ISP heeft InterNLnet een focus op het ontwikkelen, inrichten en beheren van geavanceerde Internetdiensten van het hoogste kwaliteitsniveau. InterNLnet introduceert met grote regelmaat innovatieve diensten. Voor SURFnet verzorgt en promoot InterNLnet de xDSL-dienst SurfSnel ADSL. Deze dienst is exclusief beschikbaar voor studenten en medewerkers van op SURFnet aangesloten instellingen.

InterNLnet is gevestigd in Nijmegen en heeft 50 medewerkers in dienst. Meer informatie vindt u op www.internl.net



Ingezonden persbericht