Ingezonden persbericht


Persbericht - 11 april 2007

'Nederland financiert mogelijk de Taliban'

AMSTERDAM, 11 april 2007 - Nederlands geld voor de wederopbouw van Uruzgan komt mogelijk terecht bij de Taliban. 'Dat risico zit erin,' zegt commandant kolonel Hans van Griensven van de Taakgroep Uruzgan deze week in Elsevier.

Het Provinciale Reconstructie Team van de militairen in de Afghaanse provincie verleent financiële steun aan ontwikkelingsprojecten. Op deze manier willen de Nederlanders de harten en geesten van de lokale bevolking winnen.

Doorgaans betreft het projecten in gebieden waar Nederlandse militairen actief zijn. Maar ook de dorpsoudsten uit zones die onder controle staan van de Taliban, kunnen een beroep doen op de Nederlandse fondsen.

De Nederlandse militairen spreken dan van 'onder de radar projecten'. Ze proberen hun invloed aan te wenden in gebieden die nog vijandig gezind zijn. Maar de dorpsoudsten die hun hand ophouden bij de Nederlanders kunnen rekenen op harde strafmaatregelen van de Taliban.

Daarom zijn de onder de radar-projecten met grote geheimzinnigheid omgeven. Strikte controle is onmogelijk. Vanwege de dominante positie van de Taliban vertonen de militairen zich ook overdag niet in deze zones.

De hoogste Nederlandse militair in Uruzgan, kolonel Van Griensven, sluit niet uit dat sommige dorpsoudsten de Nederlanders met mooie praatjes geld aftroggelen en het vervolgens afdragen aan de Taliban.

Maar vanwege het positieve effect van de onder de radar-projecten, aanvaardt hij het risico dat Nederland feitelijk de vijand financiert.

Noot voor journalisten:
De volledige tekst van het artikel is op te vragen bij het redactiesecretariaat van Elsevier: 020 - 515 99 44.