Time : 14:54:58
Date : 11 April 2007
Sender Name: Koninklijke Belgische Schaakbond vzw

Spannende start voor schakende jeugd

Een record aantal deelnemers aan het Belgisch jeugdkampioenschap schaak maakt de editie van 2007 allicht de spannenste editie ooit. Een boeiend verloop en spannende eindstrijd kondigt zich aan.

Nog nooit schreven zoveel Belgen in voor het Belgisch jeugdkampioenschap schaken, en nog nooit was het niveau van de deelnemers zo hoog. Dat onze jonge schakers steeds sterker presteren valt onder meer af te leiden uit de resultaten in buitenlandse toernooien. Maar ook onze noorderburen vinden steeds vaker de weg naar het Belgische schaakbord.

Alhoewel nationale toernooien dienen om de Belgische kampioenstitels te behalen vinden toch steeds vaker Nederlandse spelers dit kwalitatief een interessante wedstrijd. Ook schakers zijn duidelijk op zoek naar een interessante en gevarieerde tegenstand. "Dat ze dit ook kunnen vinden in dit Belgisch toernooi is hoopgevend. Maar ook onze buitenlandse vrienden stellen vast dat onze duiveltjes een aardig potje kunnen schaken. Een schijnbare evidente eindoverwinning ligt dus niet zomaar voor het rapen!", zegt Tom Piceu, jeudleider van de Vlaamse Schaakfederatie.

Steeds meer jeugd is op diverse wijze actief betrokken in het schaken. Ook op het internet wordt door de jeugd aan schaakjournalistiek gedaan. De ondertussen zeer populair geworden 'schaakfabriek' site (http://www.schaakfabriek.be) van Jan Lagrain is daar een mooi voorbeeld van. Interessante analyses en commentaren, gecombineerd met fotomateriaal maken van hiervan een waardevolle schaakcommunity site.

Ondertussen vordert het toernooi. Iedereen, kinderen en volwassenen, kunnen zich aan een schaakmeester meten. Op 13 april geven drie Belgische jeugdkampioenen een schaaksimultaan. Tom Piceu, Bart Michiels en Thibaut Maenhout spelen dan elk tegelijk tegen zo'n twintigtal opponenten. Hopelijk wordt dit voor hen geen ongeluksdag.

Het simultaan wordt ingezet op het eerste bord door Daan Hugaert (Eddy in 'Thuis', Van Deun in 'Witse') die de honneurs van de BV's zal waarnemen. Wie wil inschrijven kan alle informatie hierover vinden op de site van het Belgisch Jeugkampioenschap schaken op http://www.juniorchess.be. Toegang is gratis, maar voorafgaandelijke inschrijving is verplicht.

Media die ook hiervan verslag willen uitbrengen kunnen bij voorkeur voorafgaandelijke contact opnemen met de perscontacten van het toernooi.

Sponsors
Dank zij de ruime steun van vele medewerkers en bedrijven is dit toernooi mogelijk gemaakt. In het bijzonder danken we Vlaamse Gemeenschap, Kinepolis, Coca-Cola, Stad Oostende, Sipwell, OCE, IRS, Cernum, Citibank, Archery Dynamics en De Kinkhoorn voor hun belangrijke financiële bijdragen.

Perscontact
Voor alle inlichtingen en afspraken naar aanleiding van dit toernooi kan de pers zich richten tot Jan Vanhercke, bij voorkeur telefonisch via het nummer 0475/45.58.35, of per e-mail naar jan@vanhercke.be

Verdere inlichtingen
Voor meer informatie kan U de website van de jeugdwerking van de Koninklijke Belgische Schaakbond consulteren op
http://www.schaakbond.be/jeugd.

Koninklijke Belgische Schaakbond vzw
p/a Van Praet Peter, Nationaal Jeugdleider,
Klein Begijnhof 8 te 3000 Leuven
telefoon 0477 / 312 401
e-mail : peter.vanpraet@skynet.be
website : www.schaakbond.be/jeugd