Rechtbank Amsterdam


Geen verbod en of ontbinding Stichting Hells Angels Amsterdam en Stichting Hells Angels Holland

Rechtbank Amsterdam, woensdag 11 april 2007 - Het Openbaar Ministerie heeft verzocht de Stichting Hells Angels Amsterdam en de Stichting Hells Angels Holland te verbieden en te ontbinden. Volgens het Openbaar Ministerie horen deze stichtingen vanwege hun activiteiten niet in onze samenleving thuis.

De rechtbank heeft de beide verzoeken afgewezen.

Voor een aantasting van de vrijheid van vereniging (waar ook stichtingen onder vallen) is slechts in zeer uitzonderlijke gevallen plaats. Er moet sprake zijn van structurele activiteiten die ons rechtstelsel aantasten en die de samenleving kunnen ontwrichten. Er mag bovendien geen andere, minder vergaande maatregel ter beschikking staan.

De verzoeken van het Openbaar Ministerie voldoen volgens de rechtbank niet aan dit criterium.

Stichting Hells Angels Amsterdam

Wat betreft de Stichting Hells Angels Amsterdam is van belang dat die niet zomaar kan worden vereenzelvigd met de Amsterdamse afdeling ("chapter") van de Hells Angels. Wat er in dat chapter gebeurd, en wat de individuele leden ("members") van dat chapter doen, kan niet een op een aan de Stichting Hells Angels Amsterdam worden toegerekend. Niet aangetoond is dat deze stichting bepaalt wat er binnen het Amsterdamse chapter gebeurt.

Aan de Stichting Hells Angels Amsterdam, die onder meer het clubhuis aan de Amsterdamse Hells Angels ter beschikking stelt, kan wel worden toegerekend dat in 2001 in het clubhuis wapens en verdovende middelen zijn aangetroffen. Dat geldt ook voor de bedreiging en mishandeling van Barend en Van Dorp in 2000, waartoe in het clubhuis is besloten en waarbij bestuursleden aanwezig waren. De zeven jaar later gemaakte excuses daarvoor zijn niet overtuigend. Maar dat het hierbij om meer gaat dan om incidentele gedragingen waarop niet anders dan met een verbod van de stichting kan worden gereageerd, is niet gebleken. Er loopt inmiddels een groot strafrechtelijk onderzoek ("Acroniem") tegen het Amsterdamse chapter, de members daarvan en ook tegen de Stichting Hells Angels Amsterdam. Er kan niet nu al worden gezegd dat de uitkomst daarvan niet kan worden afgewacht.

Stichting Hells Angels Holland

Deze stichting is reeds door een eigen bestuursbesluit ontbonden. Voor een verbod zou op zichzelf nog wel aanleiding kunnen zijn, om heroprichting tegen te gaan. In dit geval is die aanleiding er echter niet. Van deze stichting is niet aangetoond dat zij leiding gaf aan organisaties van Hells Angels en/of individuele members daarvan. Het Openbaar Ministerie heeft ook niet weerlegd dat deze stichting een grotendeels slapend bestaan heeft geleid en dus feitelijk nauwelijks activiteiten ontplooide. Ook deze stichting is overigens voorwerp van het strafrechtelijke onderzoek Acroniem.

Beide stichtingen

Niet gebleken is voorts dat de stichtingen zich schuldig maken of maakten aan rassendiscriminatie. Het Openbaar Ministerie heeft niet tegengesproken dat de wereldwijd afgesproken regel "no niggers in the club" niet actief werd en wordt nagevolgd.

LJ Nummers

BA2761
BA2747

Bron: Rechtbank Amsterdam Datum actualiteit: 11 april 2007 Naar boven