VVD


11-4-2007

Onwerkbare situatie bij export pluimveemest

De Europese Verordening Overbrenging Afvalstoffen (EVOA) veroorzaakt een onwerkbare situatie bij de export van pluimveemest. Volgens deze richtlijn moet mest namelijk worden gezien als afvalstof.

Dit terwijl volgens bepaalde deelstaten in Duitsland het transporteren van pluimveemest niet onder afvaltransport valt.

Als een transporteur mest naar Duitsland wil afvoeren, moet er minstens drie dagen voor het transport bij de Voedsel en Waren Autoriteit (VWA) en het Controlebureau Pluimvee, Eieren en Eiproducten (CPE) een formulier aangevraagd worden. Op dit formulier moet het kenteken en de exacte dag van het transport worden aangegeven. Nadat het CPE een gezondheidscertificaat heeft afgegeven, geeft het VWA toestemming voor vertrek.

In de praktijk blijkt dit een onwerkbare situatie. Naar gelang de beste bedrijfsvoering past, kunnen tijd en dag en zelfs de vrachtwagen die ingezet zal worden nog wijzigen. Dit betekent dat er opnieuw een formulier aangevraagd moet worden, want eenmaal ingediend voorzien de diensten niet meer in de mogelijkheid om het te wijzigen. En opnieuw neemt deze procedure weer veel tijd in beslag, hetgeen onnodige vertraging oplevert.

VVD-woordvoerster Janneke Snijder is van mening dat dit probleem zo snel mogelijk opgelost dient te worden en heeft de minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit om opheldering gevraagd.

11 april 2007

Janneke Snijder-Hazelhoff: j.snijder@tweedekamer.nl