Gemeente Boekel


Brede insteek bij modernisering Nia Domo

Stichtingsbestuur Nia Domo heeft onlangs gesprekken gevoerd met het college van burgemeester en wethouders over de modernisering van het gelijknamige ontmoetingscentrum.

Nia Domo

Nia Domo, wat Ons Huis, betekent vormt het kloppende sociale hart van Boekel. Het gebouw werd op 19 januari 1960 officieel in gebruik genomen als gemeenschapshuis. In de loop der jaren is Nia Domo diverse malen uitgebouwd en aangepast. Het is uitgegroeid tot een multifunctioneel ontmoetingscentrum, dat de functie van gemeenschapshuis combineert met een commerciële horecafunctie. Nia Domo is eigendom van Stichting Nia Domo; het dagelijks beheer van de accommodatie is in handen van een manager.

Opnieuw moderniseren

Opnieuw is het moment aangebroken om het gebouw te moderniseren en te verbouwen. Hierbij is het belangrijk om de sociale plaats van Nia Domo te versterken door het bieden van een overdekt dorpsplein: een plein waar bewoners elkaar kunnen ontmoeten en waar ze eventueel terechtkunnen met allerlei informatievragen.

Onderzoek naar mogelijkheden

Het college van B&W kan zich goed vinden in de ambities van het bestuur van Nia Domo, maar zou de kans willen benutten om ruimer te kijken naar de wensen en behoeften van de Boekelse gemeenschap. Daarom is er een opdracht verstrekt aan twee externe adviseurs (PON en MOVISIE). Zij zullen onderzoeken of er andere mogelijke gebruikers geïnteresseerd zijn om zich te huisvesten in Nia Domo. Ook wordt er gekeken in hoeverre de accommodatie aan kan sluiten op de ontwikkelingen rond de Wet maatschappelijk ondersteuning (Wmo).

Inventarisatie wensen

Binnenkort zullen de adviseurs van PON en MOVISIE de verenigingen, instellingen, organisaties en bewoners gaan benaderen om wensen en behoeften in beeld te brengen. Ook als het gaat om het wmo-proof maken van Nia Domo. Het streven is om dit onderzoek voor de zomer af te ronden.

De verbouwing van Nia Domo zal direct na carnaval 2009 starten.