Intel wedstrijd daagt Europese Universiteiten uit om laptops van groene stroom te voorzien

TU Delft gaat de uitdaging aan

Kontich, 11 april 2007 - Intel, de grootste fabrikant ter wereld van computerchips, heeft een wedstrijd uitgeschreven voor Europese universiteiten om een alternatieve energiebron te bedenken voor laptop computers. De uitdaging is om een laptop gedurende één uur te laten werken op een alternatieve energiebron. De Technische Universiteit Delft gaat deze uitdaging aan en zal daarbij werken rond het thema 'menselijke energie'. Energiezuinigheid is een erg actueel thema binnen de IT-sector en met de wedstrijd wil Intel deze problematiek nader onder de aandacht brengen.

De deelnemende universiteiten moeten de laptop gedurende een uur aandrijven met een alternatieve energiebron - zonder stroomkabel en zonder batterij. Ze krijgen hiervoor allemaal eenzelfde laptop met Intel Centrino Duo processortechnologie, die tijdens de evaluatie eenzelfde reeks programma's draait. Naast de werkduur van tenminste één uur zal de jury rekening houden met o.a. de creativiteit, de draagbaarheid en het innovatieve karakter van de oplossing. De deelnemers hebben zes maanden tijd om hun ontwerp in te dienen.

Verschillende Europese universiteiten hebben zich reeds aangemeld voor de wedstrijd. Universiteiten uit Duitsland, Ierland, Italië en Nederland zullen strijden om de hoofdprijs, die bestaat uit wetenschappelijk materiaal naar keuze. Ook de Faculteit Industrieel Ontwerpen van de TU Delft gaat de uitdaging aan. De TU Delft wil nog niet te veel in haar kaarten laten kijken maar gaat resoluut voor de overwinning met een oplossing gebaseerd op 'menselijke energie'.

Met continu stijgende energiekosten is energiezuinigheid een erg actueel thema in de IT-sector. Een serverpark (waar grote computersystemen zijn ondergebracht die voortdurend gekoeld moeten worden) kan per dag gemakkelijk 180 Megawatt aan stroom verbruiken; genoeg om het Hawaï-eiland Honolulu of een half miljoen tv-toestellen van stroom te voorzien. Bedrijven besteden dan ook handenvol geld aan hun energierekening en dit zal in de toekomst nog toenemen. Energiekosten zijn vandaag goed voor ongeveer 10% van het gemiddelde IT-budget, maar de komende jaren zal dit toenemen tot meer dan 50%(1).

Voor Intel is het stroomverbruik van zijn processors een zeer belangrijk thema: "De huidige generatie Intel quadcore serverprocessors is maar liefst tien keer zuiniger dan de serverprocessors van 1,5 jaar geleden", zegt Roger Benson, algemeen directeur Intel Noord-Europa. "En onze Core 2 Duo processor was bij zijn introductie niet alleen 40% sneller, maar ook 40% zuiniger met energie dan zijn voorganger. Met deze wedstrijd willen we de problematiek rond energieverbruik in de computerindustrie aanschouwelijk maken. Dankzij onze zuinige processors kunnen moderne laptops het al tot vijf uur uithouden met één enkele batterij, maar we willen de Europese knappe koppen aansporen om een creatieve, alternatieve energiebron te vinden om de werktijd van laptops nog te verlengen."

Over Intel
Intel, marktleider in chipinnovatie, ontwikkelt technologieën, producten en initiatieven die de manier waarop mensen leven en werken voortdurend verbeteren. Meer informatie over Intel is te vinden op www.intel.com/pressroom.


1) Bron: Source: Business Considerations in planning a datacentre (Sun Microsystems - 2006)