Ingezonden persbericht


Persbericht

Website geachteminister.nl geeft stem aan maatschappelijk middenveld

Vandaag is de nieuwe website: www.geachteminister.nl gelanceerd. Op deze site kan iedereen zijn of haar ideeën en suggesties voor de nieuwe bewindslieden achterlaten. Voor iedere minister en staatssecretaris is daartoe een aparte pagina ingericht. De website is bedoeld om burgers, bedrijven en maatschappelijke organisaties een stem te geven en de bewindslieden inzicht te geven in wat er speelt bij deze groepen en organisaties.

100 dagen

Het kabinet heeft 100 dagen uitgetrokken om zich te oriënteren alvorens hun beleid aan de Tweede Kamer te presenteren en hun begrotingen te maken. Uiteraard kunnen ze in die periode niet alle 16 miljoen Nederlanders en alle groepen en organisaties in Nederland spreken. Met de website www.geachteminister.nl krijgt het maatschappelijk middenveld een spreekbuis naar het kabinet.

Kloof tussen kabinet en maatschappij

Er wordt steeds vaker gesproken over een groeiende kloof tussen politiek en maatschappij. Sommigen denken dat dit komt omdat de burger niet voldoende geïnteresseerd is in de politieke onderwerpen en anderen zijn van mening dat de politiek zich te veel richt op de actualiteit en te dicht op de individuele belang van de burger zit. De inbreng van burgers en maatschappelijke middenveld is echter wel degelijk van belang. Uit een parlementair onderzoek gehouden in 2006 blijkt dat tweederde van de Tweede Kamerleden vindt dat burgers medeverantwoordelijk zijn voor de groeiende kloof tussen kiezers en parlement De website kan er aan bijdragen om deze kloof te dichten.

De ministeries worden via een brief geïnformeerd over het bestaan van de site. Zij kunnen de geplaatste opmerkingen of suggesties mee nemen in hun beleid en beleidskeuzen. Er is echter geen garantie dat zij dat ook daadwerkelijk zullen doen.

De website is een initiatief van Van Keep, bureau voor issuemaking