Nederlandse Taalunie

Mailbox woordenlijst@taalunie.org vanaf 1 april 2007 gesloten

Sinds 1 april 2007 is de mailbox woordenlijst@taalunie.org gesloten. Mensen met vragen of opmerkingen over de officiële spelling of over de Woordenlijst Nederlandse Taal kunnen vanaf 1 april 2007 gebruik maken van de voorziening www.taaladvies.net, de algemene website voor taaladvies van de Nederlandse Taalunie. Via deze website kunt u zoeken in een groot bestand met taalkwesties én in de elektronische Woordenlijst zelf, zowel in het alfabetisch gedeelte als in de leidraad met de regels en voorschriften. Indien u geen antwoord vindt op uw vraag, kunt u uw vraag door middel van een elektronisch formulier voorleggen aan een team van deskundige taaladviseurs. De spelling van woorden kunt u uiteraard ook direct opzoeken in www.woordenlijst.org, de Woordenlijst Nederlandse Taal online.

Achtergrond
De mailbox woordenlijst@taalunie.org is ingesteld naar aanleiding van het verschijnen van de nieuwe editie van de Woordenlijst Nederlandse Taal, in oktober 2005. Hiermee bood de Taalunie aan de gebruikers van de Woordenlijst een informatiekanaal voor vragen en opmerkingen die specifiek samenhingen met de introductie van de nieuwe editie, bijvoorbeeld voor het melden van (vermeende) fouten, het beantwoorden van specifieke vragen over de veranderingen in vergelijking met de uitgave van 1995 en voor informatie over het spellingkeurmerk van de Taalunie op de Woordenlijst en op andere naslagwerken.

De voorziening bleek in een duidelijke behoefte te voorzien. In de eerste maanden na het verschijnen van de nieuwe editie kwam dagelijks een tiental berichten binnen over uiteenlopende aspecten die met de introductie van de nieuwe editie samenhingen. Vraagstellers kregen zo snel mogelijk antwoord op hun vragen. Alle meldingen over fouten en onzorgvuldigheden in het Groene Boekje en in het online raadpleegbare bestand (www.woordenlijst.org) zijn zorgvuldig onderzocht.

De mailbox werd echter steeds meer geteisterd door grote hoeveelheden spamberichten. Bovendien bleek dat de meeste vragen behandeld konden worden binnen de al bestaande voorzieningen voor taaladvies, in het bijzonder de service Taaladvies.net. Daarom is ervoor gekozen om de mailbox woordenlijst@taalunie.org te sluiten en gebruikers te attenderen op de algemene taaladviessite.