Deelgemeente Feijenoord Rotterdam

Maak kennis met Tina Lopes Varela

Het is niet aan haar af te zien, dat ze moeder is van zes kinderen en sinds kort zelfs een kleinzoon heeft. Tina Lopes Varela (40) is er trots op.

Gastvrouw
Als meisje van tien kwam ze met een oom en tante van Kaapverdië naar Nederland. In Rotterdam ging ze naar school en daarna werkte ze een tijdje in het Zuiderziekenhuis Rotterdam als gastvrouw.

Bejaardenzorg
Een jaar of tien geleden leerde ze haar huidige begeleider van de Onbenutte Kwaliteiten (OK)-bank Feijenoord kennen. Ze was toen alleenstaande moeder en had wat lichamelijke klachten. Een cursus bejaardenzorg maakte ze niet af. Daar heb ik achteraf wel spijt van.

Vrijwilliger
Nu haar gezondheid weer goed is, werkt ze drie dagen in de week als vrijwilliger in verzorgingstehuis Zuidwijk aan de Schoonegge in Charlois. Dit tot De Stromen behorend verzorgingscentrum biedt onderdak aan 144 ouderen, in 1- of 2-persoonsappartementen.

Informeel
De sfeer is er informeel. De activiteiten die georganiseerd worden, zijn te veel om op te noemen. Tina: Als gastvrouw breng ik drank en soep rond op de derde en vierde verdieping, ik doe boodschappen met de bewoners of maak een wandeling met hen.

BBL-opleiding
Daarnaast volgt ze twee dagen in de week de BBL, beroepsbegeleidende leerweg. Ze hoopt binnen een jaar haar diploma te halen en dan een betaalde baan in de zorgsector te vinden. Vandaag hoorde ik dat ik ben aangenomen als stagiaire in Zuidwijk, zegt mevrouw Varela blij.

Conditie
Tina houdt haar conditie op pijl met step aerobics, ze kookt graag (Surinaams, maar ook Portugees en Chinees), houdt van winkelen en uitstapjes maken met haar kleinzoon. Ze werkt nu twee jaar in verzorgingstehuis Zuidwijk. Ik heb het hier naar mijn zin. Mijn collegas en de bewoners zijn tevreden over mij. Zuidwijk is dan ook een dorp in de stad.

Onbenutte Kwaliteiten (OK)
Mensen die lange tijd zonder werk zitten, krijgen vaak het gevoel dat ze er 'niet bij horen' en 'niets kunnen'. Ze komen steeds minder onder de mensen, en lopen het gevaar hun zelfvertrouwen en zelfrespect kwijt te raken. Deze mensen helpen actief te worden, ze (weer) bij de samenleving te betrekken, heet sociaal activeren. De Rotterdamse variant van sociale activering heet Onbenutte Kwaliteiten (OK).

(foto: Tina heeft net soep gebracht voor mevrouw P.H.Kros-Roode (85).)