Provincie Noord-Brabant


Brabantlaan 1
Postbus 90151
5200 MC 's-Hertogenbosch
Telefoon (073) 681 28 12
Fax (073) 614 11 15
info@brabant.nl
www.brabant.nl
Bank ING 67.45.60.043
Postbank 1070176



|Datum         |
|11 april 2007 |
|Nummer        |
|89            |

Provincie Noord-Brabant: aanpak vergrijzing via innovatie

De toenemende vergrijzing in Noord-Brabant is een kans voor bedrijven, maatschappelijke instellingen en overheden om samen te werken aan nieuwe producten en diensten. Daarom hebben Gedeputeerde Staten vier projecten die op innovatieve wijze deze problematiek aanpakken, financieel ondersteund. Totale subsidie: E 586.000,-.

De vier projecten zijn:
1) Gemini Medical Textiles, Stichting de Wever (Tilburg), TNO en Hezemans Textiel ontwikkelen een 'vertragende' onderlegger tegen doorliggen. Deze onderlegger kan op een matras worden gelegd en zal doorliggen sterk verminderen. Hierbij worden de nieuwste materialen en coatings gebruikt. Subsidie: E 164.964,-.

2) Kring-apotheek BV wil met o.a. de apotheek van het Tweestedenziekenhuis een ICT-omgeving ontwikkelen die het uitwisselen van medische en farmaceutische gegevens verbeterd. Op dit moment is bijvoorbeeld het voorschrijven en afleveren van geneesmiddelen gescheiden zodat bij afleveren het vaak onbekend is voor welke indicatie het geneesmiddel is voorgeschreven. Ziekenhuisopnames zouden hiermee voorkomen kunnen worden.
Subsidie: E 180.960,-.

3) De Technische Universiteit Eindhoven wil samen met o.a. Essent en de Vitalis Zorg groep (bestaande) woningen van ouderen automatiseren zodat men langer zelfstandig kan wonen. De indeling en de infrastructuur van de woning zouden flexibel moeten zijn, zodat aanpassing, uitbreiding of vervanging van toepassingen eenvoudig gerealiseerd kunnen worden. Voor het concept heeft men subsidie aangevraagd. Dit wordt vervolgens vertaald in bijvoorbeeld een boek, brochure of een website. In een proefwoning vindt verder onderzoek, ontwikkeling en toetsing plaats.
Subsidie: E 128.268,-.

4) Telenursing
De Zorggroep West- en Midden Brabant wil met behulp van o.a. video-sytemen zo'n 65 klanten 'zorg op afstand' geven. Zorg is op deze wijze snel voorhanden. Met behulp van nieuwe technologie kunnen mogelijkheden uitgewerkt en getest worden. Ook wordt er bespaard op reiskosten en -tijd waardoor de inzet van (schaarse) arbeidskrachten maar ook huisartsen efficienter wordt.
Subsidie: E 111.687,-.

De projecten vallen onder het programma Innovatieve Acties Brabant (IAB-3). Hierin staan drie ontwikkeling centraal: Cure (innovatie en medische technologie), Care (innovatieve oplossingen voor belangrijke zorgthema's waaronder palliatieve zorg) en Prevention (zorgen dat ouderen langer gezond en zelfstandig blijven).

Naar alle waarschijnlijkheid worden binnenkort wederom vijf projecten gehonoreerd. In totaal heeft de provincie hier E 3 miljoen voor gereserveerd.
Het programma IAB-3 wordt gefinancierd met Europese middelen en een provinciale bijdrage.

Het is nog mogelijk om projecten in te dienen. De deadline is 30 april. Voor meer informatie over de voorwaarden: www.innovatieveactiesbrabant.nl




Provincie Noord-Brabant