LTO Noord


Akkerbouwers, Fruittelers en groentetelers waarschuwen voor oneigenlijke concurrentie

Als het voorstel van de Europese Commissie om de AGF-bepaling te schrappen doorgaat, ontstaat oneigenlijke concurrentie voor telers van aardappelen, groenten en fruit. Telers die vanwege eerdere prijsdalingen van bijvoorbeeld graan toeslagrechten ontvangen en beginnen met dergelijke teelten of die uitbreiden, hebben een concurrentievoordeel dat kan oplopen tot zevenhonderd euro per hectare.

De AGF-bepaling houdt in dat op hectares waarvoor een bedrijfstoeslag wordt ontvangen, geen aardappelen, groenten en fruit mogen worden geteeld. De Europese Commissie heeft voorgesteld om deze bepaling in het kader van de hervorming van de âGemeenschappelijke marktordening Groenten en Fruitâ te schrappen. Dat stuit op verzet bij telers die zien aankomen dat ze in een achterstandspositie worden gezet.

De betrokken vakgroepen in LTO-verband en de Nederlandse Fruittelers Organisatie (NFO) hebben hun bezwaren meerdere keren onder de aandacht van het ministerie van LNV gebracht, maar dit heeft niet tot het gewenste resultaat geleid. Uit de brief van de minister van LNV aan de Tweede Kamer van eind maart blijkt niet dat de minister bezwaar zal maken tegen het laten vallen van de bepaling.

In een brief aan de Tweede Kamer (vaste commissie LNV) dringen de NFO en de betrokken LTO-vakgroepen (akkerbouw en vollegrondsgroente) er andermaal op aan om de AGF-bepaling te handhaven. Anders ontstaan verschillen tussen ondernemers die dezelfde producten verbouwen voor dezelfde markt, maar de ene groep een fors voordeel heeft op de andere. De Tweede Kamer praat op woensdag 11 maart met minister Verburg (LNV) over onder meer dit onderwerp in de aanloop naar de Landbouwraad van 16 april a.s. in Brussel.

Woensdag 11 april 2007