Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen

11-04-2007

KNAW adviseert minister Plasterk meer te investeren in gezondheidsonderzoek

De Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen (KNAW) adviseert meer te investeren in Nederlands gezondheidsonderzoek om op internationaal niveau excellent gezondheidsonderzoek te kunnen blijven verrichten. Dat schrijft de KNAW in het advies Gezondheidsonderzoek: het investeren waard dat B. Löwenberg, voorzitter van de Raad voor Medische Wetenschappen van de KNAW, vandaag aan de minister van OCW R.H.A. Plasterk heeft aangeboden.

Wil het Nederlandse gezondheidsonderzoek tot de internationale top blijven behoren, dan is het naar het oordeel van de KNAW noodzaak dat de overheid structureel in het gezondheidsonderzoek investeert. Een belangrijke ontwikkeling ziet de KNAW in het veranderende karakter van gezondheidsonderzoek, dat steeds meer multidisciplinair van aard zal worden. Onderzoekers met een vooropleiding in de chemie, natuurkunde en wiskunde zullen een steeds grotere rol in het gezondheidsonderzoek spelen. Met deze ontwikkeling zal rekening gehouden moeten worden bij de inrichting van de onderzoeksinfrastructuur en het universitaire curriculum geneeskunde.

De KNAW heeft ter voorbereiding van het advies ruim vijftig buitenlandse referenten in het gezondheidsonderzoek aangeschreven. De respondenten waren unaniem lovend over de kwaliteit van het Nederlandse gezondheidsonderzoek. Daarnaast zijn ter voorbereiding van het advies decanen van Nederlandse medische faculteiten en directeuren van Nederlandse gezondheidsonderzoeksinstituten geraadpleegd.

Gezondheidsonderzoek wordt in het KNAW-advies gedefinieerd als het onderzoek naar het vóórkomen, ontstaan, herkennen en de preventie van ziekten, behandeling van ziekten, verlichting van ziektelast en het functioneren van het systeem van gezondheidszorg. In het advies worden vier fasen binnen het gezondheidsonderzoek onderscheiden, te weten basaal, translationeel, klinisch en gezondheidswetenschappelijk onderzoek. Deze vier fasen hangen met elkaar samen. Immers, basaal onderzoek is de bron van innovatieve ideeën en het translationele en gezondheidswetenschappelijke onderzoek vormen de bruggen naar medische en maatschappelijke toepassing ervan.

De Raad voor Medische Wetenschappen van de KNAW schreef het advies op verzoek van de vorige minister van OCW in het kader van een door de overheid op te stellen investeringsagenda voor onderzoek en innovatie. Met het advies geeft de KNAW de minister inzicht in de toekomstige behoefte aan investeringen op het terrein van medische wetenschappelijke producten en diensten. De Raad voor Medische Wetenschappen staat onder voorzitterschap van Bob Löwenberg, lid KNAW en hoogleraar hematologie aan de Erasmus Universiteit Rotterdam.

Het advies is gratis op te vragen bij Edita-KNAW, tel. 020-5510780 of te bestellen via het bestelformulier, en als pdf te downloaden van de KNAW-website.

KNAW, Het Trippenhuis, Kloveniersburgwal 29, Amsterdam. Postbus 19121, 1000 GC Amsterdam.
Afdeling Voorlichting tel. 020-5510733, fax 020-6204941. voorlichting@bureau.knaw.nl