Gemeente Hoogeveen


* Chroom in bodem plangebied woonpark Bilderdijk - 11 april 2007
---

11 april 2007

Afzender: College B&W

Chroom in bodem plangebied woonpark Bilderdijk

Bodemonderzoek bij het toekomstige woonpark Bilderdijk aan de Bilderdijklaan in Hoogeveen heeft aan de rand van het plangebied een verhoogde concentratie chroom aangetoond. Het niveau ligt net boven de grenswaarde, waarboven sanering nodig kan zijn. De grenswaarde is 30 microgram per liter, de gevonden waarde 34.

Aanleiding om het onderzoek te doen was een mededeling van een omwonende in de procedure van de bestemmingsplanswijziging dat net buiten het plangebied honderd jaar geleden een gasfabriekje had gestaan. Daarop heeft de gemeente bodem en grondwater laten onderzoeken door middel van boringen en peilbuizen.

Onder het vroegere gasfabriekje, dat acetyleengas uit carbid produceerde voor de straatverlichting, werd geen verontreiniging aangetroffen. De verhoogde concentratie van het zware metaal is gevonden in een peilbuis die exact op de rand van het plangebied is geplaatst. In de overige peilbuizen is na een tweede bemonstering geen chroom aangetroffen. Ook is in geen enkel grondmonster vervuiling aangetroffen.

Schoensmeer

Chroom zit in leerbewerkingsproducten, waaronder schoensmeer. De aanwezigheid van chroom in het grondwater kan dus te maken hebben met het voormalige schoensmeerfabriekje aan de Westerkerkstraat. Het zware metaal is geen afvalproduct van het gasfabriekje en kan ook niet afkomstig zijn van de opslagplaats van meubellakken, die later op de plek heeft gestaan.

Het plangebied is jaren geleden onderzocht op bodemverontreiniging volgens landelijke normen en op een wijze die is voorgeschreven door het Rijk. Dat is verplicht in de voorbereiding van een bouwplan. Bij dit verkennende onderzoek zijn toen geen bodemverontreinigingen aangetroffen. Zware metalen als chroom kunnen zeer plaatselijk in de bodem voorkomen. Het is mogelijk dat de peilbuis geen vervuiling had aangetoond als deze een meter verderop was geplaatst. Daarom is de verontreiniging indertijd bij het verkennende onderzoek niet aan het licht gekomen.

Aanvullend

Deze week wordt een aanvullend bodemonderzoek uitgevoerd om de oorzaak van de verhoogde chroomconcentratie te achterhalen; is er sprake van een verontreiniging door het schoensmeerfabriekje of gaat het om een incidenteel verhoogde concentratie die van nature aanwezig is. De uitslagen van de nieuwe metingen worden eind april verwacht.

Eind februari zou de gemeenteraad besluiten over de bestemmingsplanwijziging voor woonpark Bilderdijk. Dat besluit is toen uitgesteld in afwachting van de resultaten van het bodemonderzoek. Het college wacht met het ter vaststelling aanbieden van het bestemmingsplan aan de raad totdat er duidelijkheid is over de mate van vervuiling van de bodem.