Gemeente Zaltbommel


Zaltbommel onderzoekt veiligheid 11 april 2007
Zaltbommel onderzoekt veiligheid

De gemeente Zaltbommel wil graag inzicht krijgen in hoe bewoners de veiligheid in hun buurt beleven. Bewoners worden via een brief gevraagd mee te doen aan een veiligheidsonderzoek door het invullen van een vragenlijst. De gemeente wil hiermee de veiligheidsanalyse van de regio, die een beeld moet geven van de veiligheid in de gemeente, aanvullen. De uitkomsten van het onderzoek worden gebruikt voor het opstellen van een integraal veiligheidsplan.

In opdracht van het Veiligheidscollege wordt op dit moment in de regio Gelderland-Zuid een regionale veiligheidsmonitor uitgevoerd. De regionale veiligheidsmonitor is een objectieve analyse van de veiligheid in de regio en de daarin liggende gemeenten. Bij die analyse wordt onder andere gebruik gemaakt van cijfers van politie en GGD. Gemeente Zaltbommel heeft besloten dit regionale veiligheidsonderzoek uit te breiden met een gemeentelijke veiligheidsonderzoek.

Veiligheidsbeleving
Het gemeentelijke onderzoek is bedoeld om ook de subjectieve kant van veiligheid, namelijk de beleving van de burger, in de analyse te betrekken. De veiligheidsbeleving van de burger is volgens de gemeente onmisbaar in een dergelijk onderzoek. Ook wordt gekeken naar verschillen in de veiligheidsbeleving tussen verschillende buurten.

Vragenlijst
Komende week wordt aan 2450 bewoners van de gemeente een brief met een vragenlijst gestuurd waarin gevraagd wordt wat hun beleving is van veiligheid en veiligheidsproblemen. De bewoners die deze brief ontvangen zijn via een aselecte steekproef geselecteerd. In de vragenlijst komen onderwerpen als buurtproblemen, veiligheidsbeleving, slachtofferschap en leefbaarheid aan bod. De resultaten van het veiligheidsonderzoek worden pas in het najaar bekend.

Veiligheidsbeleid
De uitkomsten van het regionale en gemeentelijke veiligheidonderzoek worden gebruikt om het veiligheidsbeleid van de gemeente te herzien. Op basis van de resultaten kunnen concrete maatregelen voor het verbeteren van de veiligheid en de veiligheidsbeleving genomen worden. In het integrale veiligheidsplan wordt vastgelegd aan welke veiligheidsproblemen de gemeente de komende jaren extra aandacht besteedt.
Geplaatst op: 11 april 2007