Gemeente Arnhem

Keuzenota Wmo vastgesteld (11-04-07)
College doet richtinggevende uitspraken voor invulling Wmo

Het college van burgemeester en wethouders kiest voor een brede benadering van de Wmo met als belangrijk uitgangspunt: iedereen doet mee en iedereen doet ertoe. Dat staat in de keuzenotitie die vandaag is vastgesteld. Verder kiest het college onder andere voor kwaliteit door innovatie en voor partnerschap met maatschappelijke instellingen en aanbieders, onder regie van de gemeente. Een ander uitgangspunt voor de Arnhemse Wmo wordt: algemene voorzieningen waar het kan en individueel maatwerk waar het moet

In deze keuzenota wordt een aantal principiële keuzes en dilemmas voorgelegd. De keuzes verwoorden samen de Arnhemse visie op de Wmo en vormen de basis voor het meerjarenbeleidsplan Wmo 2008-2011. De keuzenota moet nog worden vastgesteld door de gemeenteraad. Dat gebeurt in mei.

Kwaliteit en brede aanpak
Beter welzijn geeft minder zorg. Daarom kiest Arnhem voor een brede aanpak, voor versterking van de onderlinge samenhang binnen welzijn, zorg en wonen. Verantwoordelijk wethouder van Eeten stelt dat mensen die comfortabel wonen, minder beroep doen op zorgvoorzieningen en meer oog hebben voor hun medemens. Het college kiest verder voor kwaliteit tegen een redelijke prijs, waar veel andere gemeenten juist kostenbeheersing als vertrekpunt nemen. Dit kwam in Arnhem al tot uiting bij de aanbesteding van de hulp in het huishouden. Naast een lokale invulling van de Wmo gaat Arnhem voor regionale samenwerking. Bij maatschappelijke opvang, vrijwilligersbeleid en mantelzorg zet Arnhem zich samen met andere regiogemeenten in voor regionaal beleid.

Vier themas
Arnhem heeft voor de invulling van de Wmo vier themas benoemd. Voor elk van deze themas moeten de gemaakte keuzen worden vertaald naar beleid. Als eerste thema is er het bevorderen van deelname aan de samenleving. Daarbij kan bijvoorbeeld worden gedacht aan het stimuleren van ontmoetingsmogelijkheden, professionele ondersteuning van mantelzorgers en vrijwilligers en toegankelijke voorzieningen voor mensen met een beperking. De andere themas zijn: samenhangend en vraaggericht voorzieningenaanbod creëren, toegankelijke zorg en ondersteuning bieden en het versterken van de betrokkenheid van burgers, cliënten en aanbieders.

Via de wijkorganisaties worden na de zomer weer bewoners betrokken bij de invoering van de Wmo. Zij kunnen dan reageren op het concept-beleidsplan en ideeën aandragen voor de implementatie.