D66

Landbouw moet en kan duurzaam

10 april 2007

De landbouw moet groener en diervriendelijker. Tijdens een overleg met de nieuwe minister van Landbouw, Gerda Verburg, heeft D66 aangedrongen op een duurzame landbouw. Boris van der Ham, Tweede Kamerlid D66: "Nederland is een van de succesvolste exporterende landbouwlanden van de wereld. Laten we ook kampioen worden in de kwaliteit van onze producten"

Niet alleen inzetten op biologisch

D66 steunt de ontwikkeling van de biologische sector, maar dat alleen is niet genoeg. Ook de zogenaamde `gangbare' landbouw moet verbeterd worden. Van der Ham: "Met veel moeite zal in 2010 bereikt worden dat 10% van het landbouwareaal biologisch is. Intussen blijft 90% van de landbouw dus niet-biologisch. D66 wil blijven inzetten op het vergroten van de biologische sector, maar tegelijkertijd moet de rest van de landbouw ook verbeteren." D66 wil dat de regering inzet op belastingaftrek voor boeren die hun stallen vergroten en daarmee het dierenwelzijn van hun vee verbeteren. Ook wil D66 dat op de verpakking van het vlees komt te staan wat de graad van dierenwelzijn is geweest.

Van der Ham: "Nu weet een consument nauwelijks wat hij koopt. Alleen bij biologische producten kan een consument de inschatting maken dat het dier een fatsoenlijk leven heeft geleid. Dat vlees is echter veel duurder, en veel consumenten schrikt dat af. Toch kan ook de zuiniger consument, zelfs binnen zijn budget, meer verantwoord inkopen. Sommige `gangbare' producten zijn immers diervriendelijker dan de andere. Daarom wil ik dat dit op de vleesproducten duidelijk wordt gemaakt. Zo kunnen we, naast het aanmoedigen van de biologische sector, ook de meer diervriendelijke producten stimuleren." D66 bereid op dit punt een initiatiefwetsvoorstel voor.

Informeer de consument

D66 moedigde de minister tijdens het overleg ook aan om in te zetten op expliciete voorlichting over de intensieve veehouderij. Van der Ham: "Veel consumenten weten niet wat ze kopen. En kopen daarom het meest goedkope stukje vlees. Ze zijn zich niet bewust dat daardoor het voor boeren erg moeilijk wordt om fors te investeren in meer diervriendelijke stallen. D66 is warm voorstander van strenge regels voor de landbouw en voor etikettering van producten. Ook willen we dat de consument beter wordt geïnformeerd, zodat mensen een bewuste keuze kunnen maken."

D66 vroeg de minister om een voorlichtingscampagne om de misstanden in de intensieve veehouderij aan de kaak te stellen en daarbij de rol van de consument ook te betrekken.

---