Gemeente Leeuwarden

Burgemeester Dales installeert burgervisitatiecommissie

Bron: gemeente Leeuwarden (11-04-2007) Acht inwoners van de gemeente Leeuwarden gaan de komende tijd hun gemeenteraad adviseren hoe zij de politieke besluitvorming aantrekkelijker en begrijpelijker kunnen maken. Het burgerpanel woont raads- en commissievergaderingen bij en leest en beoordeelt raadsstukken.

Op woensdag 11 april installeerde burgemeester Geert Dales het burgerpanel dat de komende tijd het functioneren van de gemeenteraad van Leeuwarden gaat beoordelen. De acht leden zijn geselecteerd uit bijna 100 aanmeldingen.

De gemeenteraad laat zich door de deze onafhankelijke burgervisitatiecommissie beoordelen op vier punten:


* De wijze van debatteren van de raad
* De wijze van presentatie van de raad
* De aantrekkelijkheid van de raadsvergadering
* De leesbaarheid van de raadsvoorstellen

De commissie schrijft aan het einde van de visitatie een verslag voor de raad met bevindingen en aanbevelingen.

De leden van de burgervisitatiecommissie:

Annet Bakker (44) , alleenstaand en werkzoekend. Afgestudeerd algemene sociale wetenschappen (massacommunicatie en public relations) . Voert zo nu en dan met zestal andere hoger opgeleide werkzoekenden rondetafelgesprekken met wethouder Florijn over re-integratie.

Petra Boddeüs (38) , moeder van 2 zonen en werkzaam als Customer Operations Manager bij callcenter Cendris BSC in Leeuwarden. Afkomstig uit Franeker en woont sinds 1989 met veel plezier in Leeuwarden.

Johan Dalstra (55), gehuwd en vader van 3 zonen. Sinds 1954 woonachtig in Leeuwarden. Is op dit moment verantwoordelijk voor pr & marketing van het groen regionaal opleidingscentrum AOC Friesland. Actieve Leeuwarder:

- amateur historicus, auteur van boek over historische beschrijving van de Schrans en heeft dit uitgebracht in eigen beheer in 2006.
- lid van commissie ter voorbereiding Liwwadderdag 2008
- neemt deel in denktank over visie vorming Potmargegebied
- van `97 -- `94 wijkvoorzitter Gerard Dou/Huizum West
- van `93 -- `03 voorzitter tennisclub Nijlân
- medeoprichter en voorzitter van de voormalige vereniging Peuterspeelzalen Leeuwarden
Gelet op achtergrond draagt de selectiecommissie Dalstra voor als voorzitter van burgervisitatiecommissie.

Mariska Hartendorp (29),-moeder van 2 kinderen, samenwonend. Communicatie tussen personen en hun beleving hierover komt dagelijks in haar werk aan bod als medisch maatschappelijk werker in het MCL. Zij volgde de bewegingen van de raadsleden al vanuit haar woning, want ze woont pal tegenover de raadzaal.

Frits van der Meer (48), is filmoperateur bij het Filmhuis in een In baan sinds 2002. Is in vrije tijd Theatermaker en acteur. Heeft diverse " typetjes" in repertoire en is vertrouwd met camera's. (Omroep Mercurius, Omrop Fryslân, omroep Gelderland). Heeft zelfs korte rol gehad in de tvsoap "Onderweg naar Morgen".

Remco Klinker (23) , 3e jaars student International Hospitality Management aan de CHN. Is sinds 2004 secretaris van de Federatie Leeuwarder Studenten (studentenvakbond) en is vanaf vorig jaar lid van de Hogeschoolraad van de CHN. Hij heeft horeca-ervaring als kelner, barman en kok. Remco vindt het belangrijk om jongeren beter te betrekken bij de politiek en ziet daarom een rol voor zichzelf weggelegd in de commissie.

Ellen Kruisinga -- Blikman (30) , is geboren op Terschelling en woont sinds `92 in Leeuwarden. Zij runt samen met haar man een schilderswinkel, Daardoor spreekt zij veel Leeuwarders en heeft ze een goed beeld van wat er bij de mensen speelt. "Door onduidelijke communicatie is de gemiddelde Leeuwarder soms al snel het spoor bijster ondanks zijn interesse in de politiek." Als lid van de burgervisitatiecommissie hoopt zij ook haar eigen kennis over de gemeente te vergroten.

Jorrit Holwerda (27), is geboren en getogen Leeuwarder en aankomend socioloog (RUG) . Volgt de raadsvergaderingen regelmatig via Mercurius en bezoekt de weblogs van de lokale politici. Hij doet op dit moment onderzoek naar de integrale jeugdzorg in Friesland.