Gemeente Ede

nummer 65 / Ede, 11 april 07

plan in voorbereiding
Pakhuisviaduct dicht tijdens de spits

De gemeenten Ede en Veenendaal zijn van plan om het Pakhuisviaduct tijdens de spits af te sluiten voor doorgaand verkeer. Als spitstijden worden de uren tussen 6.00 en 9.00 uur en tussen 15.00 en 19.00 uur gehanteerd. Deze maatregel moet ingaan op het moment dat de Oostelijke Rondweg Veenendaal aangesloten is op de A12 en op deze snelweg een extra rijstrook is aangelegd. Vanaf dat moment is er minder aanleiding om via het Pakhuisviaduct te rijden. Om te voorkomen dat op drukke momenten toch van deze sluiproute gebruik wordt gemaakt, is afsluiting tijdens de spits nodig. Dit sluipverkeer levert namelijk gevaarlijke situaties op en geeft veel overlast voor de aanwonenden in beide gemeenten. Het Pakhuisviaduct zal alleen gebruikt kunnen worden op minder drukke tijden. Hulpdiensten, langzaam verkeer, openbaar vervoer en landbouwvoertuigen kunnen op alle tijden gebruik blijven maken van het viaduct. Om het viaduct te kunnen afsluiten moet eerst nog een verkeersbesluit genomen worden.

De route Schutterweg Pakhuisviaduct Buurtlaan Oost wordt veel gebruikt voor doorgaand verkeer. Deze verkeersdrukte geeft veel overlast voor de aanwonenden. Daarbij wordt in het westen van Ede gewerkt aan een nieuw bedrijventerrein en is in het oosten van Veenendaal een nieuwe woonwijk gepland. Voor deze nieuwe ontwikkelingen, die in de buurt van deze route liggen, is een goede verkeersoplossing van groot belang. Daarom is een studie (lees het rapport [pdf-1,4 Mb) gedaan naar mogelijke alternatieven, waarbij de route Schutterweg Pakhuisviaduct Buurtlaan Oost ontzien zou worden. Deze studie is een gezamenlijk initiatief omdat het hier om het grensgebied tussen Ede en Veenendaal gaat.

Studie
Het afsluiten van het Pakhuisviaduct tijdens spitsuren kwam als beste uit de bus in een studie naar de verschillende mogelijkheden voor de verbinding tussen Ede en Veenendaal. In deze studie, waar ook het bedrijfsleven uit Ede en Veenendaal bij zijn betrokken, zijn vier varianten bekeken: een gehele afsluiting Pakhuisviaduct, een gehele openstelling Pakhuisviaduct, een gehele afsluiting Pakhuisviaduct met een parallelweg in de vorm van een verlengde Schutterweg en een gehele afsluiting Pakhuisviaduct met een verlengde Griftweg. Deze vier zijn beoordeeld op basis van verkeersaspecten, lucht en geluid, natuur en landschap en kosten. Hieruit bleek dat de afsluiting van het Pakhuisviaduct de beste optie is. De afsluiting tijdens bepaalde uren, zoals nu wordt voorgesteld, is hier een variant op die zowel recht doet aan de aanwonenden als aan de weggebruikers.

Procedure
Om het Pakhuisviaduct te kunnen afsluiten moet eerst een verkeersbesluit worden genomen. Dit is in handen van de gemeente Ede, omdat het viaduct op Edes grondgebied ligt. Bij de procedure voor een verkeersbesluit is het mogelijk als belanghebbende te reageren. Eerst wordt nu de mening gevraagd van de gemeenteraden van Ede en Veenendaal. Hierna zal door de gemeente Ede een ontwerpverkeersbesluit worden genomen. Naar verwachting is dit begin juli 2007. Belanghebbenden kunnen dan reageren op dit ontwerpverkeersbesluit door een zienswijze in te dienen. Pas hierna wordt een verkeersbesluit genomen. Het verkeersbesluit zal waarschijnlijk in het najaar in procedure worden gebracht.

Commissie en raad
In de commissie Werk in Veenendaal en de commissie BFO in Ede, allebei op 14 juni 2007, kunnen mensen inspreken op het voornemen om het Pakhuisviaduct af te sluiten tijdens de spits. In Ede moet dit ten minste 2 dagen van te voren worden gemeld bij de heer P. van Lent (0318) 68 03 79. In Veenendaal kan dit vooraf, maar ook ter plekke, gemeld worden bij de heer W.E.J.M. van Wel (0318) 53 82 58.
---