SP Tilburg


UvT 'Kaderopleiding van de Kerk'

11-04-2007 * Eind februari stuurde SP raadslid Veerle Slegers een brief aan het bestuur van de Universiteit van Tilburg om te protesteren tegen het ontslag van enkele docenten van de theologische faculteit: "De Paus stelt voortaan eisen aan die docenten, wat betekent dat homosexuelen en feministen niet meer welkom zijn. Wat ons betreft gaat dat écht een brug te ver". Vandaag reageerde het Universiteitsbestuur.

De Universiteit van Tilburg is op zoek naar internationale erkenning (en de daarmee gepaard gaande geldstromen). Het College van Bestuur heeft daarvoor de universitaire ziel verkocht aan het Vaticaan. Want de canonnieke erkenning voor de beoogde nieuwe Theologische Faculteit kon er alleen komen als het personeelsbestand en het onderwijsprogramma zouden voldoen aan de strikte voorschriften van de katholieke kerk. Gevolg: Uitsluiting van enkele docenten aan de nieuwe Faculteit Katholieke Theologie.

Naast oplopende druk op medewerkers om zich te conformeren aan de nieuwe standaard of anders op te hoepelen. De verontwaardiging was groot de afgelopen maanden. Personeel van de faculteit beklaagde zich, ondermeer bij de SP, over deze druk en over discriminatie op grond van (het publiceren over) seksuele geaardheid en over feministische theologie. In de academische wereld klonken verontwaardiging en bezorgdheid over de gevolgen voor het onafhankelijk wetenschappelijk onderzoek dat ondergeschikt wordt gemaakt aan de katholieke dogma's. En dat daarmee onmogelijk wordt.

Diverse Tilburgse raadsfracties spraken zich uit tegen het terugdraaien van de maatschappelijke klok, tegen het inleveren van zwaarbevochten verworvenheden als het recht op gelijke behandeling en de vrijheid van meningsuiting. En tegen de oneigenlijke greep van het Vaticaan op het onderwijs en daarmee de maatschappij. De SP was de initiator van de protestacties en stuurde ook zelf een brief naar het College van Bestuur. Vandaag kwam het antwoord:

Hierop is wat ons betreft maar één reactie mogelijk:

Waarde voorzitter en secretaris van de UvT,

De waarborg van academische vrijheid en vrijheid van meningsuiting die u zegt voor te staan, is juist verloren gegaan doordat de universiteit zich bij monde van het bestuur heeft geconformeerd aan de kerkelijke voorwaarden voor de nieuw op te richten faculteit. Voorwaarden die onafhankelijke wetenschappelijke waarheidsvinding en vrijheid van meningsuiting juist ernstig begrenzen.

Daarnaast sluit de SP geen mensen uit op basis van kennelijke seksuele geaardheid of kritische beschouwing van de ideologische principes. Niet bij voorbaat en niet wanneer zij al werkzaam zijn voor de partij. De katholieke kerk, de Faculteit Katholieke Theologie en dus ook de UvT doen dat blijkbaar wel.

Ook is het wetenschappelijk bureau van de SP geen openbaar, met collegegelden gefinancierd onderwijsinstituut waar iedereen zich zomaar aan kan melden als leerling. Daar hóeft in strikte zin ook geen academische vrijheid te gelden. Een wetenschappelijk bureau van een politieke partij is niet bedoeld als onafhankelijk academisch instituut, het is als het ware onderdeel van de politiek, of zo u wilt een propagandamachine. Net zoals je een partijblad niet moet vergelijken met een landelijk dagblad. Op basis van uw vergelijking moeten we er dus vanuit gaan dat dit onderdeel van de Universiteit van Tilburg is verworden tot louter een 'kaderopleiding van de katholieke kerk'.

Onze conclusie blijft dan ook onveranderd: De UvT heeft zijn ziel verkocht. Ten koste van veel menselijk leed. En ten koste van de wetenschap en academische vrijheid. Zie ook:

* Reageer op dit bericht

* Brief aan UvT over Theologische Faculteit (16 februari 2007)
* Theologie in Tilburg (weblog 6 februari 2007)
* Inquisitie UvT ontoelaatbaar (2 februari 2007)
* Jezus Christus! (weblog 1 februari 2007)
www.tilburg.sp.nl