Stijgende energiekosten: 60% van de Nederlanders neemt maatregelen


ROTTERDAM, 20070411 -- 59% van de huishoudens heeft inmiddels al energie/kostenbesparende maatregelen genomen in het huishouden en ook nog eens 10% is dit van plan. Dit blijkt uit het Woonkennis onderzoek van USP onder 1733 woonconsumenten. Daarnaast vindt 79% van de huishoudens dat de kosten voor energie te hard zijn gestegen. Het is voor de woonconsument dus niet alleen belangrijk om zuiniger met energie om te gaan vanwege het milieu, maar ook vanwege de kosten.

Spaarlampen en dubbelglas populaire energiebesparende maatregelen

Uit het onderzoek blijkt dat de meest genomen maatregel om zuiniger met energie om te gaan een spaarlamp is. In totaal gebruikt dus 48% (59%*82%) van alle huishoudens al (één of meerdere) spaarlampen in huis. Iets meer dan 6% (10%*64%) is van plan om spaarlampen te gaan gebruiken. De overige huishoudens zullen dus duidelijk overgehaald moeten worden om over te gaan op het gebruik van spaarlampen.Ook tochtstrippen en waterbesparende douchekoppen staan bij veel huishoudens nog in de planning. Voor deze besparende maatregelen is dus een behoorlijke markt aanwezig onder consumenten. De opmars van groene stroom lijkt enigszins gestuit: slechts 1% (10%*14%) van alle huishoudens is namelijk van plan om over te gaan op groene stroom.

Opvallende verschillen tussen huurders en kopers

Huiseigenaren hebben vaker energie/kostenbesparende maatregelen getroffen dan huurders. Het gaat hierbij met name om grotere investeringen zoals dubbel glas, een hoog rendementsketel en isolatie. Huurders maken vaker gebruik van groene stroom dan kopers (46% versus 38%).





USP Marketing Consultancy