Gemeente Hilversum

Besluiten gemeenteraadsvergadering

17 april 2007
De Hilversumse gemeenteraad vergaderde op woensdagavond 11 april. Aan de orde kwamen onder meer:

Het theateraanbod in Hilversum
Dat leverde een levendig raadsdebat op. Het college nam een motie over van de PvdA. Deze fractie vroeg om binnen drie maanden met een inventarisatie te komen van de belangrijkste initiatieven op het gebied van kunst en cultuur die voor het publiek relevant kunnen zijn. Verder vroegen de motie-indieners om een voorstel waarin deze initiatieven permanent onder de aandacht van het publiek kunnen komen. B. en w. namen een door hen gewijzigde motie van de VVD over. Theater Gooiland zal aan moeten geven wat zij zelf bijdraagt aan de toekomst van het Theater. Wethouder Erik Boog beloofde de door hem met Gooiland gemaakte afspraken met betrekking tot de programmering en toekomstplannen voor het theater in de commissie Welzijn te zullen bespreken. De meerderheid van de gemeenteraad keurde het voorstel over een divers theateraanbod op verschillende locaties goed. De fracties van de SP en CU gingen niet akkoord met enkele onderdelen van het voorstel.

Het initiatiefvoorstel van Leefbaar Hilversum om tot een Huis voor de Kunsten te komen In een dergelijk huis kunnen onder meer een afdeling van de naschoolse opvang, Globe, het Grafisch Atelier en Hilversumse amateurverenigingen onderdak krijgen en samenwerken. Het voorstel kreeg waardering van de gemeenteraad. Er wordt nu eerst een haalbaarheidsonderzoek ingesteld. Cultuur-wethouder Erik Boog zal de raad nog informeren hoe de studie gefinancierd wordt. De bouwkundige verbeteringen aan het pand van Globe zullen weliswaar worden voorbereid, maar niet eerder worden uitgevoerd dan op het moment dat over het Huis voor de Kunsten meer duidelijkheid is.

Een meerderheid van de raad stemde in met een motie van DLPH en VVD over de samenstelling van de commissie voor Welstand en Monumenten. DLPH en VVD vragen daarin het college om in gang te zetten dat de commissie vanaf uiterlijk 1 januari 2008 naast architecten minimaal één burgerlid bevat. Wethouder Otger Meuwissen beloofde in de vergadering van de commissie Verkeer & Buurt van juni met voorstellen te komen. Basis zal het resultaat zijn van een het onderzoek naar de kwaliteitseisen voor burgerleden. Daarbij komt een verduidelijking van de integriteit van de leden van de commissie voor Welstand en Monumenten. De gemeenteraad ging met uitzondering van de fractie DLPH akkoord met de benoeming van twee nieuwe leden en een plaatsvervangend lid in de commissie voor Welstand en Monumenten.