Raad van State



Uitspraken in de media

Op de pagina 'Uitspraken in hoofdzaken' treft u een actueel en volledig overzicht van zaaknummers in hoofdzaken (bodemprocedures) aan, waarin de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State op de woensdag uitspraak doet. De lijst met zaaknummers is lang. Gemiddeld wordt wekelijks in 60 zaken uitspraak gedaan. De persvoorlichters van de Raad van State maken op maandag een selectie van de uitspraken die mediagevoelig kunnen zijn. Deze lijst treft u op deze pagina aan. Deze selectie is uiteraard arbitrair, omdat mediagevoeligheid, vooral regionaal, niet altijd goed is in te schatten.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met de persvoorlichters van de Raad van State:

mr. Sabine Heijstek-van Leussen (070 - 426 45 20 / 06 - 52 07 70 00)

mr. Daniël Tempelman (070 - 426 48 12)

De mediagevoelige zaken van deze week zijn:

(Deze lijst wordt iedere maandag om 14.00 uur geactualiseerd)

Op woensdag kunt u vanaf 10.15 uur op het onderstreepte zaaknummer klikken voor de volledige tekst van de uitspraak.
* 200600758/1
(Dwangsom vanwege werkzaamheden in natuurgebied "Duinen van Den Helden en Callantsoog")
Uitspraak over de dwangsom die de minister van LNV heeft opgelegd aan het college van burgemeester en wethouders van Den Helder vanwege overtreding van voorschriften uit de vergunning op grond van de Natuurbeschermingswet. In de vergunning is onder meer bepaald dat tijdens het broedseizoen geen werkzaamheden mogen worden verricht aan de fietspaden in het natuurgebied "Duinen van Den Helden en Callantsoog". Volgens de minister betekent dit ook dat er buiten het natuurgebied geen werkzaamheden mogen plaatsvinden als deze effect hebben op de broedende vogels in het gebied. Daarom heeft hij een dwangsom opgelegd. Het college van burgemeester en wethouders is het daar niet mee eens.


* 200601215/1
(Bestemmingsplan "Uitbreiding Zoo Parc" in Overloon) Uitspraak over de goedkeuring door het college van gedeputeerde staten van Noord-Brabant van het bestemmingsplan "Uitbreiding Zoo Park" van de gemeente Boxmeer. Het bestemmingsplan heeft betrekking op het bestaande dierenpark Zoo Parc in Overloon en op het gebied waar de gewenste uitbreiding zal plaatsvinden. Aan de noordwestzijde van het park zal een aantal percelen worden gekocht ter grootte van 4,6 hectare. Een aantal omwonenden vreest stankhinder.


* 200605047/1
(Weigering maatregelen te treffen tegen puinoverslagbedrijf "Kirkels Transportbedrijf" in Weert)
Uitspraak over de weigering door het college van burgemeester en wethouders van Weert om maatregelen te treffen tegen de activiteiten van een puinoverslagbedrijf van Kirkels Transportbedrijf aan de Lozerweg in Weert. Het verzoek tot handhaving is gedaan door een nabijgelegen bouwmaterialenhandel. Hij vindt dat het er in het puinoverslagbedrijf meer activiteiten plaatsvinden dan is toegestaan in het bestemmingsplan. De gemeente stelt zich op het standpunt dat de activiteiten wel zijn toegestaan en daar is de rechtbank in Roermond het mee eens. De bouwmaterialenhandel komt daartegen in hoger beroep.


* 200605654/1
(Weigering bestuursdwang ten aanzien van partycentrum Amicitia in Reeuwijk)
Uitspraak over de weigering door het college van burgemeester en wethouders van Reeuwijk om bestuurlijke maatregelen te treffen ten aanzien van Partycentrum Amicitia aan de Dorpsweg in Reeuwijk. Het verzoek tot handhaving is gedaan door een nabijgelegen zeefdrukkerij. Het gemeentebestuur heeft in 2004 al een dwangsom opgelegd vanwege overtreding van de geluidvoorschriften. Volgens de zeefdrukkerij is die dwangsom niet voldoende, omdat er binnen het partycentrum geen maatregelen zijn getroffen op de geluidsoverlast te voorkomen. Daarom wil de drukkerij dat het partycentrum wordt gesloten. Het gemeentebestuur vindt het niet noodzakelijk om bestuurlijke maatregelen te treffen omdat de dwangsom nog maar één keer is verbeurd sinds het opleggen daarvan. Bovendien is het partycentrum al begonnen met het isoleren van het pand, aldus het gemeentebestuur.


* 200606221/1
(Exploitatievergunning voor feestzaal "De Raedtskelder" aan Stadhuisplein in Dordrecht)
Uitspraak over de vergunning die de burgemeester van Dordrecht heeft verleend aan Fles en Mes, een cateringbedrijf aan de Sluisweg in Dordrecht, voor de exploitatie van een feestzaal in de Raedtskelder. De uitspraak gaat ook over de ontheffing die de burgemeester heeft verleend van de openings- en sluitingstijden op vrijdagen en zaterdagen van 02.00 tot 04.00 uur. Een aantal omwonenden vindt dat de Raedtskelder, gevestigd in de gewelven van het oude stadhuis, niet geschikt is voor de exploitatie van een feestzaal met versterkte muziek. Zij zijn bang voor geluidsoverlast.


* 200606259/1
(Afwijzing kapvergunning voor terrein van voormalige Koninklijke Springstoffen Fabriek in Muiden)
Uitspraak over de afwijzing door het college van burgemeester en wethouders van Muiden van het verzoek om een kapvergunning te verlenen voor het terrein van de voormalige Koninklijke Springstoffen Fabriek in Muiden. De vergunning is aangevraagd om te kunnen onderzoeken of op het terrein explosieven aanwezig zijn. K.N.S.F. Vastgoed BV wil dit graag weten met het oog op verdere ontwikkeling van het terrein, waaronder woningbouw. K.N.S.F. komt tegen de afwijzing in hoger beroep.


* 200606693/1
(Afwijzing verzoek inzage stukken met betrekking tot demonstratie Anti Fascistische Actie in Den Haag)
Uitspraak over de afwijzing door de korpsbeheerder van de politie Haaglanden van het verzoek van een inwoner van Utrecht om inzage in documenten met betrekking tot de demonstratie van de Anti Fascistische Actie in juli 2004 in Den Haag. De inwoner doet dit verzoek op grond van de Wet openbaarheid van bestuur (Wob). De korpsbeheerder wil documenten met betrekking tot het radio/scannerverkeer niet openbaar maken, omdat er geen aparte verslagen van worden gemaakt. De belangrijkste informatie met betrekking tot dat verkeer wordt in het journaal vastgelegd, waarvan openbaarmaking niet wenselijk is, omdat gegevens uit dit journaal inzicht zouden geven in de tactieken en technieken die de politie toepast bij dit soort operaties. Dit geldt volgens de korpsbeheerder ook voor de openbaarmaking van foto's en videobeelden van de ongeregeldheden. De rechtbank in Den Haag heeft in juli 2006 het beroep van de Utrechter gegrond verklaard en bepaald dat de rechtsgevolgen van het vernietigde besluit gedeeltelijk in stand blijven. De Utrechter is het daar niet mee eens. Hij vindt onder meer dat de handelingen van de politie openbaar zijn geworden doordat de videobeeldopnamen op de openbare weg zijn gemaakt en diverse media dezelfde gebeurtenissen hebben gefilmd. Verder is openbaarmaking van de namen en telefoonnummers van politieambtenaren uit het journaal volgens hem geen belemmering van de inspectie, controle en toezicht door de politie.