Ingezonden persbericht

Nieuws op www.wijninfo.nl

Nieuwsbulletin Wijninformatiecentrum, nr. 52, jaargang 2007

Door René van Heusden

Chili - Dreigend wijnoverschot

Nadat eerder al landen als Australië en Zuid-Afrika geconfronteerd werden met overschotten, dreigt nu ook Chili te maken te krijgen met een vraag die achterblijft bij de productie. Volgens recente cijfers zou het land met een onverkochte voorraad van 3 miljoen hectoliter zitten. Mogelijk neemt dit volume na de oogst 2007 toe tot 5 miljoen hectoliter. Evenals in Australië is de aanplant in Chili de afgelopen jaren spectaculair gegroeid. Nog niet al te lang geleden zijn zelfs plannen gelanceerd voor een nog verdere uitbreiding daarvan. De nu stagnerende afzet zou daar wel eens stokje voor kunnen gaan steken.

Frankrijk - Classificatie Saint-Emilion opgeschort

In afwachting van een nader onderzoek heeft de administratieve rechtbank van Bordeaux het vorig jaar van kracht geworden klassement van Saint-Emilion tijdelijk ongeldig verklaard. De rechtbank heeft serieuze twijfel over de totstandkoming van het klassement en sluit niet uit dat bepaalde bedrijven het slachtoffer geworden zijn van een partijdige selectieprocedure. Hiermee steunt ze de klacht die ingediend was door de châteaux La Tour du Pin Figeac, Cadet Bon, Guadet Saint-Julien en la Marzelle, die vorig jaar alle vier degradeerden. De rechters stelden ondermeer vast dat slechts zeven van de in totaal 95 betrokken bedrijven door de selectiecommissie bezocht waren en dat kandidaten ongelijk behandeld waren. Op welke termijn het gerecht een definitieve beslissing velt, is nog niet bekend. In Bordeaux moet men enigszins met de uitspraak in zijn maag zitten. De beslissing is precies een maand gekomen na de nietigverklaring van het klassement van de Crus Bourgeois om redenen van gelijke aard, en uitgerekend aan de vooravond van de primeurproeverijen 2006. Wordt vervolgd!

Frankrijk - Bourg zegt 'non' tegen Côtes de Bordeaux

Côtes de Bourg heeft zijn reputatie als het 'enfant terrible' van Bordeaux weer eens waargemaakt. De appellation weigert zich aan te sluiten bij het samenwerkingsverband van de zogeheten Côtes-appellations (met Premières Côtes de Bordeaux, Côtes de Blaye, Côtes de Francs en Côtes de Castillon) dat streeft naar een gezamenlijke appellation Côtes de Bordeaux. Een dergelijke noemer, eventueel aangevuld met de specifieke naam van de deelappellation, zou de communicatie sterk vereenvoudigen en de naambekendheid vergroten De leden van het wijnbouwerssyndicaat van Bourg hebben echter in overgrote meerderheid gekozen voor het handhaven van de eigen naam Côtes de Bourg. Overbodig te melden dat hierbij behalve lokaal chauvinisme ook allerhande onnavolgbare politieke overwegingen een rol hebben gespeeld. Onderlinge samenwerking tussen appellations is in Bordeaux een gevoelig punt. Enkele jaren geleden weigerde Listrac in de Médoc tegen beter weten in een fusie met de buurappellation Moulis.

Frankrijk - Klacht tegen Kaefferkopf afgewezen

Het tribunaal van Colmar heeft een klacht tegen de status van de grand cru Kaefferkopf in Ammerschwihr afgewezen. De klagers waren naar de rechtbank gestapt, omdat ze zich benadeeld voelden door de nieuwe begrenzing van de cru zoals die door het voor de reglementering van Franse appellations verantwoordelijke INAO was vastgelegd. Ongeveer 15 hectare van de Kaefferkopf zoals die in 1932 begrensd was, zijn daarbij afgewezen. Curieus genoeg werd de bewuste afbakening van 1932 destijds bekrachtigd door hetzelfde tribunaal van Colmar. Het INAO bestond toen echter nog niet.

Nieuw-Zeeland - Goede vooruitzichten voor oogst 2007

De oogst 2007, die in Nieuw-Zeeland nog zal duren tot medio mei, zal qua opbrengst naar alle waarschijnlijkheid maar net iets boven die van 2006 uitkomen. De ramingen variëren van 190 tot 210 ton druiven. In 2006 waren et er 185 duizend. Dat is enigszins teleurstellend, want de productieve aanplant is het afgelopen jaar met 2000 hectare toegenomen tot de recordoppervlakte van 24.000 hectare. Nachtvorst in het voorjaar in sommige regio's en een koele maand december in het hele land zijn ervoor verantwoordelijk dat de opbrengst dit jaar relatief bescheiden zal zijn. Het goede weer in februari en maart heeft er wel voor gezorgd dat de kwaliteitsvooruitzichten gunstig zijn.

Oostenrijk - Traisental derde DAC

Met Traisental heft Oostenrijk een derde DAC (Districtus Austriae Controllatus) bij. Eerder al werd deze vorm van herkomstbenaming ingevoerd oor de gebieden Weinviertel en Mittelburgenland. Een DAC staat voor een type wijn dat bij uitstek karakteristiek is voor het betrokken gebied. Met een aanplant van slechts 770 hectare en ongeveer 50 producenten is het ten westen van Wenen gelegen Traisental een van de kleinste wijregio's binnen Oostenrijk. De DAC heeft betrekking op twee wijnen, te weten Grüner Veltliner en Riesling. Naar verwachting zullen binnen afzienbare tijd meer gebieden het DAC-concept invoeren, waaronder ook bekendere zoals Kamptal.

Spanje - Snelweg door Ribera del Duero?

De Spaanse regering heeft het onzalige plan opgevat om de N-122, de tweebaansweg die dwars door Ribera del Duero loopt, om te bouwen tot supersnelweg A-11. Die zou een schakel moeten gaan vormen in een verbinding tussen Catalonië en Portugal. Over de noodzaak om de drukke N-122 te ontlasten is iedereen het wel eens. Alleen zou uitvoering van het voorgestelde tracé desastreuze gevolgen hebben voor zowel het landschap als de wijnbouw in de streek. Verbreding van de weg zou 100 hectare wijngaard doen verdwijnen en jarenlang voor overlast zorgen. Aangezien langs de huidige N-122 tal van bodegas liggen, zouden parallelwegen aangelegd moeten worden voor het verkeer van en naar die bedrijven. Ook dat zou ten koste gaan van tientallen hectaren wijngaard. Bovendien zou de streek sterk inboeten aan aantrekkelijkheid voor wijntoerisme. Verreweg de beste oplossing zou zijn om de Autovía del Duero volledig nieuw aan te leggen op de noordelijke oever van de rivier. En wellicht verloopt de protestactie in Ribera del Duero net zo succesvol als die in Bordeaux tegen Le Grand Contournement.

Spanje - Promotie voor Ribera del Duero!

Positiever nieuws uit Ribera del Duero is de ophanden zijnde promotie tot Denominación de Origen Calificada (DOCa). Deze promotie zou volgens plan in 2008 van kracht moeten worden voor zowel de weinig bekende rosé als de rode wijn uit de streek. Ribera wordt daarmee het derde Spaanse gebied na Rioja en Priorat dat die hoogste status binnen de hiërarchie van herkomstbenamingen draagt. Voor een DOCa gelden veel strengere regels en beperkingen dan voor een normale Denominación de Origen (DO).

USA - Nieuwe AVA in Idaho

Snake River Valley in de staat Idaho mag zich sinds april 2007 American Viticultural Area noemen, kortweg AVA. Idaho vormt samen met de buurstaten Washington en Oregon de Pacific Northwest. De nieuwe AVA is met een oppervlakte van ruim 2 miljoen hectare wat je noemt vrij ruim bemeten. Aangezien er daarvan momenteel slechts 800 daadwerkelijk beplant zijn, ontbreekt het niet aan eventuele uitbreidingsmogelijkheden. Binnen de kersverse AVA zijn 23 producenten actief.