Ingezonden persbericht

McAfee beschrijft volgende generatie bedreigingen in
nieuwste editie van Global Threat Report

Online criminelen ontwikkelen nieuwe methoden om geld te verdienen: mobiele telefoons en spam zijn winstgevend voor hackers

Amsterdam, 11 april 2007 - McAfee, Inc. (NYSE: MFE) publiceert vandaag de tweede editie van zijn Global Threat Report, een halfjaarlijks beveiligingsrapport. Met dit rapport wil McAfee leidinggevenden en professionals in de IT-beveiliging informeren over de nieuwste ontwikkelingen, zodat ze beter gefundeerde beslissingen kunnen nemen over de beveiliging. De nieuwe editie van het Global Threat Report bevat artikelen van de meest vooraanstaande onderzoekers, managers en goeroes van McAfeeâ over uiteenlopende onderwerpen zoals cybercrime, de beveiliging van Microsoft Windows Vista, spyware, spam, beveiliging bij mobiele telefonie, informatielekken en management van veiligheidsrisico's.

U kunt het Engelstalige Global Threat Report downloaden via het McAfee Threat Center: http://www.mcafee.com/us/threat_center/default.asp.

Het Global Threat Report analyseert de nabije toekomst van de beveiligingssector: de bedreigingen, de verdedigingsstrategieën en de problemen waarmee beveiligingsprofessionals de komende vijf jaar geconfronteerd zullen worden.
§ De toekomst van cybercrime: online criminaliteit volgt het geld. Momenteel richten de meeste cybercriminelen zich op PC-gebruikers, maar naarmate nieuwe vormen van technologie meer en meer ingeburgerd raken, kunnen we verwachten dat steeds meer hackers zullen overstappen naar technologieën zoals VoIP (Voice over IP) en RFID.
§ Applicatiebeveiliging: de beveiliging van computerapplicaties is een wedloop zonder eind. De softwareontwikkelaars hebben moeite om de hackers een stap vóór te blijven. Naarmate er meer informatie bekend wordt over de aard van softwarebugs en de manieren waarop hier misbruik van kan worden gemaakt, kunnen hackers hun verkenningsprocessen met behulp van deze informatie verder verfijnen en zwakke plekken ontdekken die tot voor kort nog als veilig te boek stonden.
§ De toekomst van de beveiliging - Vista: Microsoft heeft maatregelen genomen om de basiscomponenten van Microsoft Windows Vista beter te beveiligen, maar deze aanpassingen zijn op zichzelf niet afdoende en bovendien maken ze het voor externe partijen moeilijker om Windows-systemen te beveiligen.
§ Spyware wordt volwassen: hoewel programmeurs al tijdens de ontwikkelingsfase beveiligingsfuncties inbouwen, is zelfs de beste planning van gedegen softwareontwikkelaars vaak niet opgewassen tegen de nieuwste spyware-technologie, die steeds weer nieuwe frontlinies opent waarlangs aanvallen kunnen worden uitgevoerd. Spyware zal ons ook blijven achtervolgen bij nieuwe technologieën zoals Bluetooth en RFID.
§ De spamplaag houdt aan: McAfee verwacht slechts een zeer geringe toename van het percentage spammail in de komende twee jaar, maar het absolute spamvolume blijft toenemen doordat de totale bandbreedte wereldwijd verder groeit. Spammails met afbeeldingen vormen de nieuwste methode die de makers van spam toepassen om de verdediging te omzeilen.
§ Online criminaliteit verplaatst zich naar de mobiele telefoon: hoewel mobiele telefonie over het algemeen nog als veilig wordt beschouwd, constateert McAfee een snelle toename van het aantal aanvallen op mobiele telefoonsystemen, uitgevoerd via uiteenlopende technieken.
§ Het lek is nog niet boven: informatielekkage is een relatief nieuw beveiligingsprobleem dat een enorme impact kan hebben op de reputatie van een onderneming. Momenteel is encryptie van schijfstations de enige preventieve maatregel welke in een redelijk volwassen stadium is gekomen. McAfee verwacht dat eenvoudige preventieve maatregelen en schijfencryptie de komende vijf jaar opgang zullen maken binnen organisaties, voor wie strikte naleving van wet- en regelgeving van groot belang is.
§ Risicomanagement: het management van veiligheidsrisico's is van strategisch belang voor IT-managers. IT-organisaties die er niet in slagen een geschikt proces voor risicobeheer te selecteren en die zichzelf beperken tot reactief management van bedreigingen, zullen merken dat de bedrijven die ze behoren te beveiligen zich meer en meer aan hun controle onttrekken.

"De constante strijd tussen beveiligers en malwaremakers is als een wapenwedloop: hoe snel de beveiligingsprofessionals ook nieuwe veiligheidsmaatregelen ontwikkelen, de criminelen weten altijd weer iets nieuws te verzinnen", zegt Jeff Green, Senior Vice President van McAfee AVERT Labs. "Door middel van het Global Threat Report willen we beveiligingsexperts helpen om steeds een stap vooruit te denken in het hedendaagse landschap met snel veranderende bedreigingen, door inzicht te verschaffen in de dingen waar ze op moeten letten en waarmee ze bij hun plannen voor de toekomst rekening moeten houden."

Over McAfee Avert Labs
McAfee AVERT Labs is een van de grootste onderzoeksorganisaties op het gebied van computervirussen en systeemkwetsbaarheden, met medewerkers in 16 landen verspreid over de hele wereld. McAfee AVERT combineert onderzoek van topkwaliteit op het gebied van malicious code en virussen met haar intrusion prevention en systeemkwetsbaarheden expertise.

Over McAfee
McAfee, Inc., met hoofdkantoor in Santa Clara, California (V.S.) is wereldleider op het gebied van Intrusion Prevention en Risk Management. McAfee biedt innovatieve en bewezen solutions en services die systemen en netwerken wereldwijd beschermen. Met McAfee's ongeëvenaarde expertise op beveiligingsgebied kunnen particuliere klanten, ondernemingen, (semi)overheidsinstellingen en service providers aanvallen blokkeren, verstoringen vermijden en hun beveiligingsstatus voortdurend bewaken en verbeteren. Meer informatie vindt u op: http://www.mcafee.com.
###
N.B.: McAfee is een geregistreerd handelsmerk van McAfee, Inc. en/of dochterondernemingen van McAfee in de Verenigde Staten en/of andere landen. Het gebruik van de kleur rood in verband met beveiliging is kenmerkend voor de producten van het merk McAfee. Alle andere in deze tekst genoemde al dan niet geregistreerde handelsmerken zijn het exclusieve eigendom van de desbetreffende ondernemingen. (c) 2006 - 2007 McAfee, Inc. Alle rechten voorbehouden.